Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Herr och fru Slusk

Domnarvets skola, Borlänge · Senast uppdaterad: 22 mars 2017

Vad är det vi ska göra? Vi ska under några veckor arbeta med författaren Roald Dahl och hans bok Herr och fru Slusk. Vi kommer att studera och diskutera karaktärsbeskrivningar, repetera ordklasser och lära oss mer om synonymer och antonymer.

Varför gör vi det här? (Syfte)

Vi gör det här för att du ska kunna identifiera och använda dig av ordklasserna substantiv, adjektiv och verb. Efter avslutat arbete ska du också känna till antonymer och synonymer. Du kommer också att få lära dig hur man gör karaktärsbeskrivningar.

Hur gör vi det här? (Metod)

Vi kommer att tillsammans läsa boken Herr och fru Slusk av Roald Dahl. Efter att ha läst några kapitel så kommer vi att arbeta med uppgifter som är kopplade till kapitlen. Vi kommer att lära oss att identifiera och använda adjektiv, substantiv och verb. Lära oss antonymer och synonymer. Studera och diskutera karaktärsbeskrivningarna av huvudpersonerna i boken och träna på att göra egna personbeskrivningar.

Bedömning

Du bedöms löpande efter dina insatser på lektionerna.

  • Din förmåga att känna igen ett substantiv och veta om det står i singular eller plural.
  • Din förmåga att känna igen ett adjektiv och att komparera det.
  • Din förmåga att känna igen ett verb och att känna igen tempus.
  • Din förmåga att kunna känna igen ordklasserna substantiv, adjektiv och verb i en text

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar, såväl med som utan digitala verktyg.

Språkets struktur med meningsbyggnad, huvudsatser, bisatser, stavningsregler, skiljetecken, ords böjningsformer och ordklasser. Textuppbyggnad med hjälp av sambandsord.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Några skönlitterärt betydelsefulla barn- och ungdomsboksförfattare och deras verk.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback