Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Historia, Samhällskunskap, Svenska, Svenska som andraspråk

·

Årskurs:

4

Historia Sverige för 100 år sedan

Johannesbäcksskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 22 mars 2017

Hur var det att vara barn för 100 år sedan? Vilka uppfinningar kom?Hur fungerade det i skolan? Vad gjorde man på fritiden? Hur fungerade vardagen för de som levde då? Vilka stora förändringar skedde då? Har vi idag nytta av de förändringarna ? Detta är några av de frågorna vi kommer att undersöka inom detta arbetsområde.

Vad vi ska lära oss. Varför just detta?

Vi kommer att dra jämförelser från hundra år tillbaka i tiden mot hur vi lever idag. Se likheter och skillnader ur olika aspekter.

Hur ska vi lära oss detta?

Vi kommer bland annat att använda oss av ett material från läroböcker och filmer från sli.se. Vi kommer att läsa och diskutera.

Hur du får visa vad du kan:

 Delta i diskussioner och framför frågor och funderingar. När vi ser på olika filmer, är det viktigt att få höra vilka olika tankar och funderingar du har kring detta. Berätta gärna om det är något mer du kan om det vi arbetar med.

Lärardel - kopplingar till läroplanen

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

kritiskt granska, tolka och värdera källor som grund för att skapa historisk kunskap,

reflektera över sin egen och andras användning av historia i olika sammanhang och utifrån olika perspektiv, och

använda historiska begrepp för att analysera hur historisk kunskap ordnas, skapas och används.

Vad arkeologiska fynd, till exempel myntskatter och fynd av föremål från andra kulturer kan berätta om kulturmöten och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Nordens och Östersjöområdets deltagande i ett globalt utbyte, till exempel av handelsvaror, språk och kultur.

Det svenska Östersjöriket. Orsakerna till dess uppkomst och konsekvenser för olika människor och grupper runt Östersjön. Migration till och från samt inom det svenska riket.

Vad historiska källor, till exempel brev och andra dokument, kan berätta om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män jämfört med i dag.

Den stora folkökningen samt dess orsaker och konsekvenser för olika människor och grupper.

Framväxten av parlamentarism, partiväsen och nya lagar i Sverige.

Vad historiska källor, till exempel dagböcker och arkivmaterial, kan berätta om Sveriges historia och om likheter och skillnader i levnadsvillkor för barn, kvinnor och män.

Vad begreppen förändring, likheter och skillnader, kronologi, orsak och konsekvens, källor och tolkning betyder och hur de används i historiska sammanhang.

Matriser i planeringen
Matris för bedömning historia år 4-6
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback