Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Framtidens stad

Skapad 2017-03-23 11:26 i Fässbergsskolan Mölndals Stad
Hur ser en miljövänlig stad ut i framtiden? Hur ska man använda energi? Hur återvinner man och återanvänder material, mat, vatten etc.?
Grundskola 4 – 6
Hur ser en miljövänlig stad ut i framtiden? Vad behövs i en stad när ni blir vuxna? Hur ska man använda energi? Hur ska er stad vara självförsörjande av mat? Hur tar man sig fram i er stad? Dessa och andra frågor ska ni diskutera, resonera, samarbeta kring och planera tillsammans för att kunna bygga en modell av framtidens stad.

Innehåll

Med tanke på att vi idag diskuterar hur vi använder oss av jordens resurser och ser att en del av dessa håller på att ta slut. Så ska vi nu bygga en modell av en miljövänlig stad i framtiden. Man pratar om ord och begrepp som ekologiskt självförsörjande, växthuseffekten och att arbeta klimatsmart. Vad betyder och innebär detta? Vad är förnybar energi och fossila bränslen?

Eleverna får tänka entreprenöriellt och agera forskare, arkitekter, ingenjörer, uppfinnare bland annat.

Vi kommer att beröra det centrala innehållet i NO-ämnen, teknikämnet, bildämnet men även samhällskunskap. Svenska ska genomsyra alla andra ämnen i skolan och är alltid med.

För att förstå vad eleverna ska lära sig så titta gärna på kunskapskraven som eleverna ska kunna i slutet av år 6.

Här nedan har jag skickat med instruktioner för elevuppgiften som ska utföras i grupp om 5-6 elever. 

Hjälp gärna era barn att samla återvinningsbart material som de kan ta med till skolan. Detta material ska de använda för att kunna bygga modellen av deras framtida stad.

Uppgifter

  • Framtidens stad år 4-6

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: