Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bondgården år 2

Skapad 2017-03-23 15:30 i Garnvindeskolan Ale
Vårens tema i år 2 är Bondgården. Vi presenterar här vår planering.
Grundskola 2 Teknik NO (år 1-3) Svenska Bild
Vi kommer under våren arbeta med tema Bondgården. Temat är ett grupparbete där vi tränar våra sociala färdigheter tillsammans och lär oss om bondgårdens olika djur samt hur arbetet på en bondgård ter sig. Vi arbetar med enkel Storyline där barnen är indelade i familjer.

Innehåll

Arbetssätt - undervisningen

Vi jobbar efter en enkel Storyline där barnen bildar familjer och lär sig om de olika djuren som kan finnas på en gård. De kommer också att lära sig hur bonden odlar och vilka maskiner som behövs för att man ska kunna driva ett lantbruk. Barnen får uppdrag som de berättar om. För att lösa uppgifterna söker de fakta på www.arlaminiors.se och www.bondeniskolan.se, samt i Arlaminiors  böcker.  Barnen ritar och skriver, både på datorn och för hand.

Centralt innehåll - arbetsområde

Bondgårdens djur: Ko, häst, gris, får, get och höns. Djurfamiljens namn, vad de äter, var de bor, hur de ser ut och vad man får från de olika djuren.

Bondgårdens odlingar: odling av mat till djuren. Sädesslagen vete, havre, råg och korn.

Bondgårdens olika maskiner.

Vad man får av mjölken och hur man gör grädde, joghurt och ost.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider. Djurs och växters livscykler och anpassningar till olika årstider.
  NO  1-3
 • Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.
  NO  1-3
 • Enkla naturvetenskapliga undersökningar.
  NO  1-3
 • Dokumentation av naturvetenskapliga undersökningar med text, bild och andra uttrycksformer, såväl med som utan digitala verktyg.
  NO  1-3
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: