Skolbanken Logo
Skolbanken

Sveriges landskap

Rävekärrs anpassade grundskola, Mölndals Stad · Senast uppdaterad: 23 mars 2017

Arbetet syftar till att ge eleverna kunskap om några av landskapen i Sverige, vad de heter, var de ligger och vad som är kännetecknande för dem. Arbetet syftar också till att eleven ska kunna förstå texters budskap: faktatexter.

Utifrån de centrala innehållet i Lgr 11 tar vi upp namn och läge på Sveriges landskap samt orter, berg, hav och vatten i Sverige. Vi tar även upp centrala begrepp som behövs för att samtala om geografi. Samt lässtrategier som behövs för att kunna läsa, tolka och förstå faktatexter. Och strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag (faktatext).

 

Arbetssätt

Vi kommer att inleda arbetet med en kort film som informerar om varje landskap, därefter kommer eleverna att få läsa olika texter om Sverige samt svara på frågor till texterna. Vi kommer att gå igenom  hur Sverige kan delas in (landsdelar, län, landsting, landskap) och hur vi kan avläsa kartor. Vi kommer att gå igenom Sveriges namngeografi och placera ut några av Sveriges landskap. 


Läroplanskopplingar

använda ämnesspecifika ord, begrepp och symboler.

Hemortens historia. Vad närområdets platser, byggnader och vardagliga föremål kan berätta om barns, kvinnors och mäns levnadsvillkor under olika perioder.

Förutsättningar i natur och miljö för befolkning och bebyggelse, till exempel mark, vatten och klimat.

Samhällsfunktioner och samhällsservice i närsamhället, till exempel räddningstjänst, sjukvård, fritids- och kulturutbud.

Tidslinjer. Begreppen dåtid, nutid och framtid.

Orientera sig i närmiljön med hjälp av vägbeskrivningar och kartor, såväl med som utan digitala verktyg. Namn och läge på platser i närmiljön. Storleksrelationer och väderstreck.

Jordgloben. Namn på världsdelarna samt på länder och platser som är betydelsefulla för eleven.

Matriser i planeringen
Sveriges landskap
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback