Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

8

Selma Lagerlöf, svenska år 8 SVA

Nannaskolan, Uppsala · Senast uppdaterad: 25 mars 2017

Under de närmaste veckorna kommer ni att få lära känna en av Sveriges största författare. Hon har inspirerat många andra författare och haft stor betydelse för svensk litteratur. Hennes verk berättar också om den tid hon levde i och du ges tillfälle att göra jämförelser mellan livet då och nu. Selma var en folkskollärare som utbildade sig mot sin fars vilja. Hon reste runt i Europa och Palestina, utforskade psykets mörka sidor, engagerade sig i freds- och demokratirörelsen och var första svensk och kvinna att mottaga nobelpriset i litteratur.

Undervisning

Vi kommer att läsa om Selma Lagerlöfs liv samt ett urval av skönlitterära texter skrivna av Selma Lagerlöf.  Vi gör olika uppgifter som tränar dina färdigheter i skrivande, läsning och analys.

Vidare kommer vi se en film om Selma Lagerlöfs roll gällande jämlikheten. Då ska du göra stödord eller en tankekarta som du sedan kommer använda dig av när du skriver en återberättande text.

Du kommer även göra en muntlig övning där du tränar på att använda dig av ämnesrelaterat språk. Du ska återberätta fakta på två olika sätt. Ett där du återberättar fakta om Lagerlöf för en sjuåring respektive ett då du ska imponera på läraren och använda ett så "vuxet" språk som möjligt.

Avslutningsvis kommer du att läsa romanen Kejsaren av Portugallien som du ska redovisa skriftligt i form av innehålls- och fundera-frågor.

Bedömning:

Jag kommer att bedöma:

  • Hur väl du kan läsa faktatext och plocka ut relevant fakta.
  • Hur väl du kan använda ämnesrelaterat språk och anpassa detta till målgrupp.
  • Hur väl du kan läsa och förstå ett urval av texter skrivna av Selma Lagerlöf.
  • Hur väl du kan tolka och föra resonemang kring tydliga budskap i texterna och kring budskap som går att läsa mellan raderna i texterna.
  • Hur väl du genom att resonera kan koppla texten till författaren.
  • Hur väl du kan dra slutsatser om hur texten påverkats av det historiska och kulturella sammanhang det skrivits i.

 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och

Lässtrategier för att förstå, tolka och analysera texter från olika medier. Att urskilja texters budskap, tema och motiv samt deras syften, avsändare och sammanhang.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Språkliga strategier för att minnas och lära genom att identifiera nyckelord och föra anteckningar.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Språkets betydelse för att utöva inflytande och för den egna identitetsutvecklingen.

Språkbruk i Sverige och Norden. Några varianter av regionalt färgat talspråk i Sverige och olika språk i Norden. Några kännetecknande ord och begrepp samt skillnader och likheter mellan de olika språken.

Eleven kan läsa skönlitteratur och sakprosatexter med flyt genom att, på ett i huvudsakfungerande sätt, välja använda lässtrategier utifrån olika texters särdrag.

Matriser i planeringen
SVA grundmatris
Uppgifter
Läsförståelse: Kejsaren av Portugallien

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback