Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

5

Europa

Bjäre skola, Båstad · Senast uppdaterad: 20 april 2022

I detta arbetsområde ska vi börja med att titta på hur jorden formar och formas. Vi ska lära oss om jordytan och hur den kan formas och förändras och vilka konsekvenser det får för människan och naturen Sedan ska vi bege oss ut i Europa. Hur ser det ut? Vad skiljer de olika länderna åt? Vad är speciellt för varje land? Vilka naturtyper finns det i Europa? Frågorna är många och när detta arbetsområde är avslutat vet du mycket mer om vår världsdel Europa.

UNDERVISNING

De förmågor som bedöms kommer att undervisas och tränas in på följande sätt:

  • Du kommer att få lära dig att förstå och använda ord och begrepp för att kunna förklara, beskriva, diskutera och resonera kring frågor som rör arbetsområdet.
  • Du kommer att få träna på att se orsaker och konsekvenser, beskriva samband samt ge förslag på lösningar inom aktuellt arbetsområde.
  • Du kommer att med hjälp av genomgångar, filmer, kartor samt olika texter fördjupa dina kunskaper inom arbetsområdet.
  • Du kommer att få strategier för att fördjupa och strukturera din kunskap (exempelvis EPA, analysmodeller, stödmallar och ord/begreppslistor).
  • Med hjälp av Seterra tränar du namngeografi .

BEDÖMNING

Jag kommer att bedöma din förmåga att:

  • Använda lämpliga ord och begrepp (med hjälp av ord/begreppslista) när du förklarar, beskriver, diskuterar och resonerar.
  • Kunna namnge och ange läget på Europas länder, huvudstäder samt hav, floder och berg.
  • Beskriva samband mellan natur, människa, naturresurser och befolkning (naturgeografi och kulturgeografi).
  • Ojämlika levnadsvillkor i världen, till exempel olika tillgång till utbildning, hälsovård och naturresurser samt några bakomliggande orsaker till detta. 
  • Använda olika geografiska källor samt kartor för att undersöka omvärlden.

REDOVISNING

Du presenterar dina kunskaper genom bland annat namngeografibedömning och bedömningsfrågor. Du kommer även få redovisa dina kunskaper genom en muntlig presentation av en tågluff. Allt material om hur vi arbetar med detta arbetsområdet finner du på Google Classroom.


Läroplanskopplingar

analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

Jordytan och på vilka sätt den formas och förändras av människans markutnyttjande och naturens egna processer, till exempel plattektonik och erosion. Vilka konsekvenser detta får för människor och natur.

De svenska, nordiska och övriga europeiska natur- och kulturlandskapen. Processen bakom samt deras utmärkande drag och utbredning.

Fördelningen av Sveriges, Nordens och övriga Europas befolkning samt orsaker till fördelningen och konsekvenser av denna.

Namn och läge på övriga Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.

Fältstudier för att undersöka natur- och kulturlandskap, till exempel hur marken används i närmiljön.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Ojämlika levnadsvillkor i världen, till exempel olika tillgång till utbildning, hälsovård och naturresurser samt några bakomliggande orsaker till detta. Enskilda människors och organisationers arbete för att förbättra människors levnadsvillkor.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback