Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Tekniska lösningar i skolan

Skapad 2017-03-27 15:21 i Kopperskolan Stenungsund
Eleverna ska ges förutsättningar att utveckla kunskaper om tekniken i vardagen genom att leta efter tekniska lösningar i skolan utifrån en film vi sett tillsammans om olika enkla maskiner.
Grundskola 4 – 6 Svenska Teknik
Eleverna ska utifrån en film leta tekniska lösningar i skolan som bygger på de enkla maskiner som de nyss sett.

Innehåll

Lgr11 Syfte:

Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla kunskaper om tekniken i vardagen och förtrogenhet med ämnets specifika uttrycksformer och begrepp. Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar kunskaper om hur man kan lösa olika problem och uppfylla behov med hjälp av teknik.

Genom undervisningen ska eleverna ges möjligheter att utveckla förståelse för att teknisk verksamhet har betydelse för, och påverkar, människan, samhället och miljön

 

1. Se filmen Enkla maskiner. Diskutera vad man känner igen från sin vardag, begrepp och tekniska lösningar.

2. I grupper leta efter tekniska lösningar i skolan som bygger på de enkla maskiner vi redan diskuterat. Ta kort på dessa. Fylla i en tabell: Vilken teknisk lösning? Vilken enkel maskin bygger er tekniska lösning på? Hur fungerar den? Vilka material har använts för att tillverka den? Vad har den för betydelse för oss i vardagen? Varför är den placerad just där?

3. Redovisning i helklass genom att visa sina foto och berätta om sin tabell.

 

Som avslutning kan man gå igenom vilka maskiner som valts. Har vi hittat alla maskiner? Är det svåra/lätta att hitta? Finns det fler av en viss sort i skolan?

 

 

 

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: