Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska, Biologi, Teknik, Kemi

·

Årskurs:

4

Vatten & luft, sjöar och vattendrag

Bringsta skola, Nordanstig · Senast uppdaterad: 29 mars 2017

Vi kommer att arbeta med området vatten & luft samt sjöar och vattendrag inom kemi och biologi.

Efter kursens slut ska eleven ha kunskap om

  • Vattenmolekylens uppbyggnad
  • Vattnets olika former
  • Vattnets kretslopp
  • Veta att vissa ämnen kan lösas i vatten
  • Veta var vattnet i kranen kommer ifrån
  • Veta vad luft består av
  • Kunna diskutera hur människan påverkar luften och vattnet
  • Ge exempel på olika typer av sjöar i Sverige
  • Känna till namnen på några fåglar som lever vid vattnet, några fiskar och några vattenlevande insekter
  • Veta vad som menas med en näringskedja och kunna ge exempel på en näringskedja i en sjö
  • Veta hur en fisk är uppbyggd
  • Veta hur en groda utvecklas från rom till vuxen
  • Ge exempel på hur människan påverkar sjöar

 

Vi kommer att arbeta med expertgrupper och hemgrupper där eleverna får bli experter inom ett område och förmedla vidare information till sin hemgrupp. Vi kommer att försöka komma ut för att se på lite olika vattendrag om väder och situation tillåter. Detta meddelas i god tid.

 

 


Läroplanskopplingar

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

använda kunskaper i kemi för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, miljö, hälsa och samhälle,

använda kemins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara kemiska samband i samhället, naturen och inuti människan.

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

använda teknikområdets begrepp och uttrycksformer,

värdera konsekvenser av olika teknikval för individ, samhälle och miljö, och

Människans beroende av och påverkan på naturen och vad detta innebär för en hållbar utveckling. Ekosystemtjänster, till exempel nedbrytning, pollinering och rening av vatten och luft.

Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.

Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön.

Naturen som resurs för rekreation och upplevelser och vilket ansvar vi har när vi nyttjar den.

Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Tolkning och granskning av information med koppling till biologi, till exempel artiklar i tidningar och filmer i digitala medier.

Enkel partikelmodell för att beskriva och förklara materiens uppbyggnad, kretslopp och oförstörbarhet. Partiklars rörelser som förklaring till övergångar mellan fast form, flytande form och gasform.

Vattnets egenskaper och kretslopp.

Luftens egenskaper och sammansättning.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från vardag och skola. Stödord, bilder, digitala medier och verktyg samt andra hjälpmedel för att planera och genomföra en muntlig presentation. Hur gester och kroppsspråk kan påverka en presentation.

Språkliga strategier för att minnas och lära, till exempel tankekartor och stödord.

Informationssökning i några olika medier och källor, till exempel i uppslagsböcker, genom intervjuer och via sökmotorer på internet.

Vanliga tekniska system i hemmet och samhället, till exempel nätverk för datakommunikation, vatten- och avloppssystem samt system för återvinning. Några delar i systemen och hur de samverkar.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan jämföra sina och andras resultat och för då enkla resonemang om likheter och skillnader och vad de kan bero på samt bidrar till att ge förslag som kan förbättra undersökningen.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har grundläggande kunskaper om materiens uppbyggnad och egenskaper och andra kemiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av kemins begrepp.

I enkla och till viss del underbyggda resonemang om mat, bränslen, kemikalier och andra produkter kan eleven relatera till några kemiska samband och frågor om hållbar utveckling.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter
Uppgift 1
Fiskens delar
Expertgrupper
Hemgrupper

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback