Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

4 - 6

Läsförståelse

Fajansskolan, Falkenberg · Senast uppdaterad: 12 juni 2017

När du ska läsa en text behöver du använda olika strategierna för att förstå vad den handlar om. Vi kommer att fortsätta använda de olika personerna; spågumman, detektiven, reportern, konstnären eller cowboyen ur materialet En läsande klass.

Syfte - förmågor och kunskaper som ska utvecklas

Din förmåga att använda olika strategier för att förstå, analysera och tolka texter.

Bedömning - vad och hur

Vi bedömer din förmåga att:

  • förstå, analysera och tolka texter

Vi bedömer detta genom:

  • gemensamma samtal om texternas innehåll

Undervisning och arbetsformer

Vi arbetar med:

  • läsning regelbundet både gemensamt, i mindre grupper och enskilt texter
  • diskussioner kring texter
  • att uppmärksamma och träna på grammatik och begrepp, till exempel med Lexia
  • arbetsmaterialet En läsande klass
  • läsförståelse utifrån texter i SO- och NO-ämnena

Läroplanskopplingar

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både de uttalade och sådant som står mellan raderna.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt dialoger.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad och typiska språkliga drag.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Lässtrategier för att förstå och tolka texter från olika medier samt för att urskilja texters budskap, både det uttalade och sådant som står mellan raderna.

Berättande texter och poetiska texter för barn och unga. Texter i form av skönlitteratur, lyrik, dramatik, sagor och myter. Texter som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor.

Berättande texters budskap, språkliga drag och typiska uppbyggnad med parallellhandling och tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar samt deras ord och begrepp.

Beskrivande, förklarande, instruerande och argumenterande texter, till exempel faktatexter, arbetsbeskrivningar, reklam och insändare. Texternas innehåll, uppbyggnad, typiska språkliga drag samt deras ord och begrepp.

Ord, symboler och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Ord och begrepp i skolans ämnen och i vardagsspråk. Synonymer och motsatsord.

Ords klassificering i över- och underordning, till exempel kläder - tröja.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback