Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Berättarperspektiv, tillbakablick och parallellhandlingar

Skapad 2017-03-31 09:15 i Apalbyskolan Västerås Stad
Grundskola 7 Svenska som andraspråk Svenska
I ett kort arbetsmoment så kommer vi att öva på lite mer avancerade saker inom litteraturen - berättarteknik. Vi ska titta lite närmare på olika berättarperspektiv, tillbakablickar och parallellhandlingar. Detta kommer ni ha nytta av när vi börjar med bokprojekt efter påsklovet.

Innehåll

 

Varför gör vi det här? 

Vi gör det här för att synliggöra olika sätt att berätta som ni förmodligen stött på när ni läst, men som ni kanske inte har tänkt så mycket på. Vi ska helt enkelt träna på att upptäcka tekniker som avancerade författare använder sig av och börja fundera på hur man själv kan utnyttja det i sitt skrivande. 

 

Tidsplan 

Måndag 3/4 - Vi lär oss om olika berättarperspektiv genom att läsa olika versioner av samma berättelse. 

 

Tisdag 4/4 -  Vi lär oss om hur man kan använda tillbakablickar i skönlitteratur. Vi hämtar inspiration från ett klipp av kortfilmen Borrowed time och skriver sedan själva (med inspiration av bilder) korta scener där tillbakablickar spelar en viktig roll. 

 

Onsdag 5/4 - Vi tittar på hur parallellhandlingar kan användas i berättandet med hjälp av Stig Dagermans klassiska novell Att döda ett barn i både text och filmversion. 

Bedömning

Jag sätter inte ett betyg på det här arbetsmomentet. Det är tänkt att vara en övning/ förberedelse till det läsprojekt som vi drar igång med efter påsklovet. Om man gör ett väldigt bra jobb med skrivuppgiften som ni får på tisdagen, så kommer jag däremot titta på om det kan höja ditt betyg på det området.  

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur för ungdomar och vuxna. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.
    Sv  7-9
  • Språkliga drag, uppbyggnad och berättarperspektiv i skönlitteratur. Parallellhandling, tillbakablickar, miljö- och personbeskrivningar, inre och yttre dialoger.
    SvA  7-9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: