Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Serie med miljöaspekt

Skapad 2017-03-31 12:43 i Varlaskolan norra Kungsbacka Förskola & Grundskola
Grundskola 7 Bild
I detta område kommer vi arbeta med att skapa egna serier. Serien skall handla om en miljöaspekt

Innehåll

Innehåll

Du skall i detta område skapa en serie med en miljöaspekt. Vi kommer ha en gemensam uppstart och genomgång om serieskapande och en series olika delar. Uppgiften kommer ta resten av terminen.

Valbara ämnen

Nedan finns 5 stycken olika miljö-ämnen du ska välja mellan:

 • Sopproblemen i våra hav

 • I våra hav flyter det runt sopberg stora som hela USA till ytan och detta ställer till problem för livet i havet. Fiskar och arter dör på grund av olika slags sopor som hamnar i haven. Skapa en serie som handlar om detta problem.

 • Global uppvärmning

 • På grund av att vi människor tex eldar med fossila bränslen såsom olja etc så höjs värmen på jorden. Detta kan tex betyda att vattennivån i världen höjs med flera meter. Skapa en serie som handlar om detta problem.

 • Isarna smälter

 • På grund av den globala uppvärmningen i världen så smälter våra isar i polar-områdena. Detta får stora konsekvenser för djuren som lever där som tex isbjörnarna. Skapa en serie som handlar om detta problem.

 • Avgaser

 • Bilarna/lastbilarna vi människor använder släpper ut avgaser som påverkar vår miljö. I vissa länder och städer är problemen så svåra att luften ser ut som dimma (såkallas Smog) och människor går runt med munskydd. Skapa en serie som handlar om detta problem.

 • Utrotning av djur på grund av miljöproblem

 • På grund av alla ovanstående miljöproblem så utrotas många djurarter varje dag både på land och i vatten. Skriv en serie som handlar om detta problem.

 

Arbetsgång:

Börja med att välja vilket ämne du vill arbeta efter. Fundera och testa gärna flera olika idéer innan du beslutar dig för vilken av ovanstående ämnen du skall välja.  När du sedan valt ämne skall du fundera över hur din figur skall se ut och vilken handling din serie skall ha. Sök gärna inspiration från internet eller i böcker. Ett tips är att använda dig av geometriska former när du skapar din figur. Tänk även på att varje serieruta skall vara en komplett bild med bakgrund och förgrund. Fundera över din bildkomposition och använd olika bildvinklar för att skapa dynamik och spänning. Skissa snabbt upp dina tankar på din figur, din handling och dina serierutor på ditt skisspapper. Skissen bör inte ta mer än 1 lektion. Tänk på att i den första rutan skall du ha titeln på din serie skriven.

När du är färdig med din skiss hämtar du ett ritpapper och tecknar upp alla dina serierutor med blyerts. Var noga med dina linjer så att du tydligt ser när du sedan skall färglägga din serie. När du känner dig klar skall du börja färglägga. Du kommer använda dig av akvarellfärger, pensel och vatten. Börja med att färglägga bakgrunden och gå därefter över på att färglägga förgrunden. Fortsätt så tills hela din serie är färglagd. När serien torkat skall du därefter förstärka alla konturer med en tunn svart tuschpenna.

När du är helt klar med din serie skall du redovisa din bild i lärloggen på unikum. Inlämning på unikum sker vecka 19/vecka 21, beroende på vilken veckodag du har din bildlektion. Se planering i salen.

Uppgifter

 • Serie med miljöaspekt

 • Serie med miljöaspekt

 • Serie med miljöaspekt

 • Serie med miljöaspekt

 • Serie med miljöaspekt

Matriser

Bl
Bildmatris

E
C
A
Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser
Din serie har ett enkelt bildspråk, är delvis genomarbetad och budskapet framgår på ett enkelt sätt.
Din serie har ett utvecklat bildspråk med ett antal detaljer och olika bildvinklar som framhäver dina bilder, den är relativt genomarbetad och budskapet framgår relativt tydligt.
Din serie har ett välutvecklat bildspråk med många detaljer och bildvinklar och den är väl genomarbetad så att budskapet framgår tydligt.
I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material
Du använder tekniker, verktyg och material på ett enkelt sätt och provar hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
Du använder tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt och prövar och omprövar för att skapa olika uttryck.
Du använder tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt och prövar och omprövar då systematiskt hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.
Dessutom kombinerar eleven former, färger och bildkompositioner
På ett i huvudsak fungerande sätt.
På ett relativt väl fungerande sätt.
På ett väl fungerande sätt.
Eleven kan i det bildskapande arbetet
Bidra till att utveckla idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Utveckla delvis egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Utveckla egna idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Under arbetsprocessen
Bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som efter någon bearbetning leder framåt.
Formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.
Dessutom kan eleven presentera sina bilder (Unikum)
Med viss anpassning till syfte och sammanhang.
Med relativt god anpassning till syfte och sammanhang.
Med god anpassning till syfte och sammanhang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: