Skolbanken Logo
Skolbanken

Årskurs:

4 - 6

kroatiska

Modersmålsskolan, Helsingborg · Senast uppdaterad: 7 april 2021

Vi har börjat läsa en bok som heter Vidimo se na fejsu, skriven av Sanja Pilic. Hon är en kroatisk författare som skriver om de mest aktuella frågor kring barn och ungdomar. När vi läser skönlitteratur bearbetar vi ämnena som barn och ungdomar är intresserade samt vi få bättre språk på köpet.

Undervisningen ska syfta till att eleverna utvecklar kunskaper i och om sitt modersmål. I undervisningen ska eleverna möta och få kunskaper om skönlitteratur, annat estetiskt berättande och olika former av sakprosa på modersmålet. Vi ska arbeta så att du kan utveckla dina förmågor att du kan:

  • formulera dig och kommunicera i tal och skrift(samtala och resonera kring texter av olika slag, samt skriva olika typer av texter)
  • använda sitt modersmål som ett medel för sin språkutveckling och sitt lärande(åsikter och tankar om det vad vi har läst)
  • läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften.

    Så här ska vi arbeta...

    Aidan Chambers (1987) lägger stor vikt på att en vuxen person är med och hjälper barnen att bearbeta den litteratur de kommer i kontakt med och jag som en vuxen vill väcka ditt intresse för läsning. Så ska vi jobba:

    • läsa boken ( för det mesta ska bli högläsning)
    • prata om boken
    • likheter/skillnader hur man känner och kommunicerar idag jämför med innan
    • sammanfatta din kunskap livet som barn/ungdomar
    • Jag kommer bedöma på vilket sätt du...

      1. grammatik; ordklasser(substantiv-författare,datorer… verb-skriva ,resa,planera…resonerar kring innehåll i texten (tex. genom att använda ord och begrepp, göra jämförelser)

       2.kan skriva (uttrycka dig i skrift) så andra förstår (tex början/handling/slut, punkt/frågetecken/stor bokstav, stava vanliga ord)... 

Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback