Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Hem- och konsumentkunskap

·

Årskurs:

1 - 9

Konsumtion och ekonomi år 9 vt-17

Lerbäckskolan 4-6 (nedlagd), Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 3 april 2017

Vad kan du göra om du ångrar ett köp eller om varan du just handlat inte fungerar? Vad innebär öppet köp och ångerrätt? Vad händer om du inte betalar din mobilräkning? Detta och mer därtill kommer du att lära dig under arbetsområdet "Konsumtion och ekonomi.

Mål

Efter arbetsområdet ska du kunna beskriva och föra resonemang om grundläggande rättigheter och skyldigheter för konsumenter och ge exempel på hur de används i olika konsumtions-situationer.

Arbetets innehåll

Under dessa veckor arbetar vi med ungas privatekonomi och dina rättigheter och skyldigheter som konsument.
Vi studerar bland annat vad du ska tänka på när du handlar över internet, vilken rätt har du om en vara är felaktig och om du kan du ångra ett köp. Vad gäller för att låna pengar, att handla på kredit eller avbetalning och vad händer om du inte betalar en räkning.

 

Arbetssätt och redovisning

Under detta arbetsområde kommer du att få arbeta med instuderingsfrågor.
Faktan hittar du i läroboken “Hem-och konsumentkunskap år 7-9, Interskol, ISBN 978-91-7306-990-8. Boken finns på inläsningstjänst.
Gruppdiskussioner kan förekomma under lektionerna.
Arbetsområdet avslutas med ett skriftligt prov.

Lektion 1 eller 2 föreläsning om “Ung ekonomi”, Swebank.
Lektion 1 eller 2 Hallå konsument, Konsumentverket, budget, försäkring och boende.
Lektion 3 spara, låna, konsumentskydd
Lektion 4 konsumentlagar
Lektion 5 repetition inför prov
Lektion 6 prov på ovanstående

 

Till er hjälp finns:

Bedömning

Dina kunskaper om konsumentens rättigheter och privatekonomi  samt din förmåga att resonera kring detta utgör grunden för bedömning. Du ska även tillämpa dina kunskaper genom att ge exempel på konsumtionssituationer där de olika begreppen används. Djupet och bredden på dina resonemang är avgörande för betyget. 

 

Bedömningen sker både vid samtal under lektionerna och vid provtillfället.

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

Ungas privatekonomi, till exempel att handla över Internet, att låna pengar, att handla på kredit eller avbetalning och att teckna abonnemang.

Hushållets ekonomi och att beräkna kostnaden för boende, konsumtion, resor och krediter.

Konsumenters rättigheter och skyldigheter.

Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då enkla resonemang med viss koppling till konsekvenser för privatekonomi.

Eleven kan beskriva och föra enkla resonemang om grundläggande rättigheter och skyldigheter för konsumenter och ge exempel på hur de används i olika konsumtionssituationer.

Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då utvecklade resonemang med relativt god koppling till konsekvenser för privatekonomi.

Eleven kan beskriva och föra utvecklade resonemang om grundläggande rättigheter och skyldigheter för konsumenter och ge exempel på hur de används i olika konsumtionssituationer.

Eleven gör jämförelser mellan olika konsumtionsalternativ och för då välutvecklade resonemang med god koppling till konsekvenser för privatekonomi.

Eleven kan beskriva och föra välutvecklade resonemang om grundläggande rättigheter och skyldigheter för konsumenter och ge exempel på hur de används i olika konsumtionssituationer.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback