Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Teknik:

Skapad 2017-04-04 13:09 i Kattarps skola Helsingborg
Grundskola F
•Några enkla ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar. •Några vanliga föremål där enkla mekanismer som hävstänger och länkar används för att uppnå en viss funktion, till exempel på lekplatsen och husgeråd av olika slag.

Innehåll

Teknik

Friktion och hävstänger

Syfte

Undervisningen i ämnet teknik ska syfta till att eleverna utvecklar sitt tekniska kunnande och sin tekniska medvetenhet så att de kan orientera sig och agera i en teknikintensiv värld.

Genom undervisningen ska eleverna ges förutsättningar att utveckla kunskaper om tekniken i vardagen och förtrogenhet med ämnets specifika uttrycksformer och begrepp.

 

Centralt innehåll

I årskurs 1–3

Teknik, människa, samhälle och miljö

  • Några enkla ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.
  • Några vanliga föremål där enkla mekanismer som hävstänger och länkar används för att uppnå en viss funktion, till exempel på lekplatsen och husgeråd av olika slag.

 

Arbetsgång:

Du har fått kännedom om vad ordet friktion betyder. Vi har samtalat kring hur vi kan uppleva och påverka låg friktion och hög friktion. Detta har du gjort genom att deltagit i experiment, gjort hypoteser, dokumenterat, tittat på film, provat med din kropp.

Du har fått kännedom om hur några vanliga föremål där enkla mekanismer som hävstänger och länkar används för att uppnå en viss funktion, till exempel på lekplatsen, husgeråd av olika slag, kilens ändamål, lutande plan samt hjulet funktion.

Mål att uppnå:

  • Du kan några enkla ord och begrepp för att benämna och samtala om tekniska lösningar.
  • Du kan några vanliga föremål där enkla mekanismer som hävstänger och länkar används för att uppnå en viss funktion, till exempel på lekplatsen och husgeråd av olika slag.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: