Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

9

Flash fiction v 12-17

Smedingeskolan Norr, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 6 april 2017

Under den här perioden kommer du att få arbeta med flash fiction (mikronoveller). Vi kommer läsa och analysera andras texter; fundera över hur de är uppbyggda och slutligen skriva egna. För att kicka igång det hela, arbetar vi med sk "snabbskrivning".

Syfte

Att träna på att planera och beskriva dramaturgin i en berättelse, samt att skriva så att läsaren tvingas ”läsa mellan raderna”.

Flash fiction har samma krav som novellen med huvudpersoner, handling, början och avslut.

Uppgift:

Flash fiction – en liten guide

  1. Titeln är viktig, lägg mycket tid på den.
  2. Börja i mitten – du har inte tid att bygga upp scener och karaktärer. Långa miljö- och personbeskrivningar kan du glömma.
  3. Fåtal karaktärer.
  4. Sista raden ska ”eka” även efter att berättelsen är slut.
  5. Skriv längre, korta sedan ner.

 

Tidsplan:

V 14: tors
V 16: tis
V 17: mån + tors
Inlämning: Fredag v 17 (senast!)

 

Kunskapskrav för betyget A:

Dessutom kan eleven, utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor, tolka och föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna eller är dolda i olika verk. Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

 

Kunskapskrav för betyget C:

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om budskap som är tydligt framträdande och budskap som kan läsas mellan raderna i olika verk. Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utveckladtextbindning samt relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

 

Kunskapskrav för betyget E:

Dessutom kan eleven utifrån egna erfarenheter, olika livsfrågor och omvärldsfrågor tolka och föra enkla och till viss del underbyggda resonemang omtydligt framträdande budskap i olika verk. Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsak fungerande anpassning till tex1ttyp, språkliga normer och strukturer.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback