Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska

·

Årskurs:

9

Dikten 2017

Östergårdsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 5 april 2017

Vad är poesi? Vad är typiskt för en dikt? Ser dikter alltid likadana ut? När började man att skriva dikter? Dessa frågorna kommer du att få svar på under arbetet med dikter.

Dikter/Poesi/Lyrik

Vad är poesi? Vad är typiskt för en dikt? Ser dikter alltid likadana ut? När började man att skriva dikter? Dessa frågorna kommer du att få svar på under arbetet med dikter. Du kommer att läsa och skriva dikter i olika variationer.

Kopplingar till läroplan

  • Sv
    Syfte formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  • Sv
    Syfte läsa och analysera skönlitteratur och andra texter för olika syften,
  • Sv
    Syfte anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,

 

 

Målet med undervisningen är att utveckla förmågan att...

Du ska utveckla förmågan att läsa, analysera och skriva dikter, både fria och de som följer särskilda mönster.

Kopplingar till läroplan

  • Sv  7-9
    Läsa och skriva Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.

Undervisningens innehåll

Kopplingar till läroplan

  • Sv  7-9
    Läsa och skriva Strategier för att skriva olika typer av texter med anpassning till deras typiska uppbyggnad och språkliga drag. Skapande av texter där ord, bild och ljud samspelar.
  • Sv  7-9
    Läsa och skriva Olika sätt att bearbeta egna texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.
  • Sv  7-9
    Tala, lyssna och samtala Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.
  • Sv  7-9
    Berättande texter och sakprosatexter Skönlitteratur för ungdomar och vuxna från olika tider, från Sverige, Norden och övriga världen. Skönlitteratur som belyser människors villkor och identitets- och livsfrågor. Lyrik, dramatik, sagor och myter.
  • Sv  7-9
    Språkbruk Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.

Vad?

I arbetet med dikter kommer du att läsa om diktens ursprung och få kunskap om hur olika dikter är uppbyggda. Du kommer att läsa olika dikter och även dikter upplästa av din lärare. 

Hur?

I ditt arbete med dikter kommer du att ha tillgång till olika dikter. Vi kommer att muntliga genomgångar samt övningar där du arbetar i par eller i grupp och vi kommer att avsluta med att skriva egna dikter.

Detta kommer bedömas - Din förmåga att...

. . . välja och reflektera kring dikter

. . . skriva egna fria dikter

. . . analysera dikter

Bedömningen kommer att ske efter att du lämnat in ditt dikthäfte

Kopplingar till läroplan

  • Sv  E 9
    Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning och i huvudsak fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
  • Sv  C 9
    Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning och relativt väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
  • Sv  A 9
    Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning och väl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Dikter 2017
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback