Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Sv/SvA, åk 9, vecka 16-19, vt 17, Hålla tal

Skapad 2017-04-06 09:27 i Gunnesboskolan Lunds för- och grundskolor
Vi avslutar årskurs nio med att hålla avslutningstal. Vi kommer att lyssna på kända tal och lära oss några retoriska stilfigurer. Vi kommer även att prata om hur man använder kroppsspråket för att förstärka det talade språket. Vi kommer även att läsa och diskutera/analysera boken "Dumpad" samt träffa författaren Per Brinkemo under temaveckan.
Grundskola 9 Svenska som andraspråk Svenska
Vi avslutar årskurs nio med att hålla hyllnings/avslutningstal. Vi fortsätter med att lyssna på kända tal och prata om hur man använder kroppsspråket för att förstärka det talade språket.

Innehåll

Tala:
- Vi arbetar med avsnittet i Portal som handlar om att tala, sidorna 36-37 och 43. Vi kommer också att läsa en del kända tal ur Portal Texter, samt titta på en del kända tal från Youtube och repetera bildspråk.
- Vi arbetar med konsten att tala med hjälp av UR:s material "Tala ut" (TV-avsnitt och lärarhandledning) och gör olika retorikövningar.
- Ni skriver era egna avslutningstal som redovisas i helklass v 19 

 

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  Sv
 • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  Sv
 • Centralt innehåll
 • Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.
  Sv  7-9
 • Kunskapskrav
 • Dessutom kan eleven förbereda och genomföra välutvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
  Sv  A 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: