Förslag på en nationell IT-strategi för skola och förskola
Skolverket lämnade den 4 april 2016 ett förslag på nationell strategi för skolans digitalisering till regeringen. Den gäller för förskola, förskoleklass, fritidshem och den obligatoriska skolan. Skolverket vill göra förändringar för att förstärka och tydliggöra förskolans uppdrag att bidra till att barnen utvecklar digital kompetens och för att stärka förskolans och skolans uppdrag inom området och för att öka likvärdigheten mellan förskolor och skolor.
Digitaliseringen ska bidra till att verksamheterna förbättras och effektiviseras. Alla barn och elever ska få en mer likvärdig möjlighet att utveckla en digital kompetens. Strategin anger de förutsättningar och insatser som krävs för detta. Strategin kommer att gälla 2017-2022 om regeringen fattar beslut om den.
Ett förslag till förändring i läroplanen för förskolan har gjorts och ser ut så här:
Hitta strategier att arbeta kring barnen och källkritik.
Utveckla intresse för bilder, texter och olika medier.
Utveckla förmåga att använda digitala verktyg och medier för skapande, kommunikation, utveckling och lärande.
Utveckla förmåga att använd digital teknik.
Vi ska uppmuntra barnen på Järven att dokumentera sitt eget utforskande med hjälp av lärplattorna tex genom bilder.
Genom att koppla planen till lärloggar i olika ämnen.
Barnen klarar själva av att hantera digitala hjälpmedel utan att en pedagog behöver instruera.
Samtal kring texter, bilder och olika medier sker naturligt vid användandet av digitala hjälpmedel.
När vi ser att barnen dokumenterar sitt eget lärande och utforskande med hjälp av digital teknik.
Vi ser att användandet av IT och digital teknik är ett intresse hos de flesta barnen. Vi vill att användandet av IT och annan digital teknik ska bil naturlig och vardaglig för barnen. Att de ska känna sig som producenter, inte konsumenter. Alla barn i förskolan ska få en likvärdig digital kompetens.
Öka kompetensen hos alla pedagoger. Använda sin pedagogiska fantasi för att använda IT och annan digital teknik i vardagsarbetet. Inte tänka om vi ska använda det, utan hur. Närvarande pedagoger, medforskande pedagoger.
Tekniken ska vara tillgänglig på ett enkelt sätt.
IT och annan digital teknik används som ett komplement till den verksamheten vi redan har för att hjälpa barnen att utveckla sitt kunnande och utforskande ännu mer.