Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Filmprojekt

Skapad 2017-04-06 21:28 i Liljeborgsskolan 4-9 Trelleborg
Grundskola F
I det här projektet kommer ni att få skriva manus, filma och redigera er egen film. Slutresultatet är ett program med temat mat.

Innehåll

Syfte

Kopplingar till läroplan

Syfte kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,

Syfte skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser.

Kombinationer av bild, ljud och text i eget bildskapande.

Digital bearbetning av fotografier och andra typer av bilder.

Rättigheter och skyldigheter, etik och värderingar när det gäller bruk av bilder samt yttrandefrihet och integritet i medier och övriga sammanhang.
Ni ska skapa ett matlagningsprogram och kommer att arbeta i små grupper med 3 st/grupp. Filmerna ska innehålla: prat, alla bildutsnitt, pålagt ljud (musik), för- och eftertexter och eventuellt bloopers.Filmerna filmas med mobiltelefoner eller Cromebooks och redigeras i Moviemaker eller annat redigeringsprogram som ni känner till.

Under vårterminen arbetar vi med att lära oss om genren dramaturgi och manusarbete. Ni ska få kunskap om hur man arbetar med film rent praktiskt/filmteknik.

Ni har vecka 6-11 (v 8 är det sportlov) på er att filma och redigera. Den 21 mars ska ni visa filmerna för klassen. Filmandet måste göras hemma eftersom vi inte har tillgång till kök här på skolan till just detta projekt. Spara filmen på ett USB-minne eller lägg ut den på Youtube.

Målet är att ni ska lära er att skapa filmer från grunden, att kunna prata om filmer och ha kännedom om fackuttryck samt att kunna använda film som redovisningsform i olika ämnesrelaterade arbeten.

Bild: Du ska få kunskap om filmandets hantverk och få lära dig om kamerarörelse, kameravinklar, bildutsnitt, ljud, ljus och färgsättning samt lära dig att skapa ett bildmanus, storyboard. Du ska få lära dig om redigering och montering av film.

Du ska tillsammans med gruppen skapa ett bildmanus där text och bild samverkar som är typiskt för genren. Du ska kunna behärska och uppvisa i manuset betydelsen av olika perspektiv och vinklar.

Bedömning
Jag kommer att bedöma din förmåga :

att planera din film genom att skapa och utarbeta ett manus.

att presentera ditt manus i filmform.

att få fram ett budskap genom att kombinera text, bild och ljud.

att använda fackuttryck och delta i diskussioner om film.
 
 
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: