Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

4

Sverige (geografi) - åk 4

Gamla Förslöv F-6 , Båstad · Senast uppdaterad: 10 april 2017

Tänk dig att du har blivit anställd på en reklambyrå och ska nu skaffa dig så mycket kunskap du kan om ett landskap i Sverige. Din uppgift blir sedan att ansvara för en monter på "Sverigemässan" under en kväll i vecka 17.

Här nedan kan du läsa specifikt om vad du ska kunna när det gäller geografi i Sverigeprojektet (se även pedagogisk planering Tema Sverige).

 

Tidsperiod

v. 9 - v. 14  2017 (6 veckor)

 

Konkretisering av mål - så här gör vi

Vi tränar på hur kartor är uppbyggda och hur man ska tolka dem samt tränar väderstrecken.

Vi tränar på Sveriges namngeografi, några landskap, några städer, några sjöar, älvar och hav samt några öar och berg.

När vi gör collage gruppvis om landskapen med bl a faktatexter, kartor och bilder tränar vi på att använda olika geografiska begrepp.   

 

Bedömning och redovisning - så här ska du visa vad du kan

Du visar att du förstår hur en karta är uppbyggd samt kan ange de olika väderstrecken på ett läxförhör som vi kommer att ha på kartkunskap.

Du visar att du kan namnge några landskap, några städer, några sjöar, älvar och hav samt några öar och berg på ett prov som vi kommer att ha på Sveriges namngeografi.

Du visar att du kan använda olika geografiska begrepp genom att använda dessa i din muntliga eller skriftliga redovisning om det landskap som du läst om tillsammans med din grupp.

 

Övergripande begrepp

plats, landskap, samspel, skala, karta, lokalt, globalt, väderstreck, längdgrad, breddgrad, gradnät, ekvatorn, topografisk karta, tematisk karta, fältstudie, kulturlandskap, naturlandskap


Läroplanskopplingar

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

Namn och läge på Sveriges landskap samt orter, berg, hav och vatten i Sverige samt huvuddragen för övriga Norden.

Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.

Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla resonemang om olika källors användbarhet.

Eleven har grundläggande kunska­per om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.

Matriser i planeringen
Sverige (geografi) åk 4
Uppgifter
Sverigekarta
Sverigekarta
Sverigekarta

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback