Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Fyra författare

Skapad 2017-04-12 13:27 i Norrtullskolan Söderhamn
Grundskola 7 Svenska
Vi ska arbeta med fyra författare som levde under olika tider och har olika nationaliteter: William Shakespeare, Charles Dickens, Astrid Lindgren och Tove Jansson. Du ska välja en författare, som du presenterar i ett författarporträtt.

Innehåll

1) FörfattarporträttDu ska göra ett författarporträtt av en av följande författare: William Shakespeare, Charles Dickens, Astrid Lindgren eller Tove Jansson. Vad man bör ha med i ett författarporträtt hittar du under Uppgift.

2) Författararbete
Du ska läsa om och besvara frågar om de tre andra författarna, som du inte gör ett författarporträtt av.

3) Läs texter av tre författare.

Bedömningsmatris författarporträtt

Apekt

Betyget E

Betyget C

Betyget A

Språk

Din text hade relativt bra språkligt flyt. Du använde dig för det mesta av skrivreglerna, t ex punkt och stor bokstav. Din text var i stort sett indelad i stycken.

Din text hade bra språkligt flyt. Du använde skrivreglerna på ett korrekt sätt och delade in din text i stycken.

Din text hade mycket bra språkligt flyt. Du använde skrivreglerna och delade in i stycken på ett korrekt och ändamålsenligt sätt.

Värdera källor

I ditt författarporträtt sökte du och valde ut information från en källa. Du försökte skriva med egna ord. Du gjorde citat och källhänvisningar på ett i huvudsak fungerande sätt.

I ditt författarporträtt sökte du och valde ut information från minst en - två källor. Du skrev i stor utsträckning med egna ord. Du gjorde citat och källhänvisningar på ett relativt väl fungerande sätt.

I ditt författarporträtt sökte du och valde ut relevant information från flera källor. Du skrev med egna ord. Du gjorde citat och källhänvisningar på ett väl fungerande sätt.

 

 

Uppgifter

  • Fyra författare

Kopplingar till läroplanen

  • Centralt innehåll
  • Några skönlitterärt betydelsefulla ungdoms- och vuxenboksförfattare från Sverige, Norden och övriga världen och deras verk, samt de historiska och kulturella sammanhang som verken har tillkommit i.
    Sv  7-9
  • Kunskapskrav
  • Genom att göra enkla sammanfattningar av olika texters innehåll med viss koppling till tidsaspekter, orsakssamband och andra texter visar eleven grundläggande läsförståelse.
    Sv  E 9
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: