Skolbanken Logo
Skolbanken

Tema brand Raus förskola 2017

Pysslingen Förskolor Raus Förskola, Pysslingen - slutgallrad · Senast uppdaterad: 4 maj 2017

Vi har en brandvecka på förskolan, ett tema då vi pratar med barnen om vad man gör om det börjar brinna . 

Vad jobbar vi med?

vi  startar ett brandprojekt, där vi jobbar med brand och 112. Barnen får kunskap i hur man gör om det börjar brinna och allt som är viktigt att kunna då.
En brandövning kommer att utföras och vi lär oss var vår uppsamlingsplats är. Vi kommer prata om hur övningen går till och vart man tar vägen när larmet går!

Varför jobbar vi med det? Syfte?

 Vi vill ge barnen en förberedelse på hur och vad man ska göra om det börjar brinna.

Vi tränar och går igenom en brandövning med utrymning på förskolan . Detta för att skapa en trygghet hos barnen så de vet hur det går till om det börjar brinna och brandlarmet går på. 

Hur kommer vi jobba med det?

med de små barnen startar vi veckan innan brandveckan och förbereder barnen genom att prata om brand , brandbil, eld och utrymning av förskolan. Detta för att ge barnen tid att ta till sig och hinna få reflektera se och förstå .

Detta kommer vi göra:

- vi läser en bok om brandmannen, samt halvan och brandbilen, vi har också halvan och brandbilen på QRkod så barnen kan lyssna på sagan när de själva önskar.

-vi tittar på hur brandbilen ser ut, den har en stege på taket och en slang....vi pratar om hur brandbilen låter, och varför.

-vi färglägger en brandbil, den är röd. 

- vi tittar i huset vart vi har nödutgångar, brandvarnare och brandsläckare.

- vad gör man om det börjar brinna, hur går det till när man utrymmer förskolan, var är vår samlingsplats.

- vart ringer man om det börjar brinna , 112. 

- vi tittar på en liten tecknad film om brandbilen. 

- vi gör en brandövning på förskolan 

- har vi tur så kanske vi får ett besök av en riktig brandbil och brandmän från brandstationen...

 

UTVÄRDERING  4 maj 2017 

HUR GICK DET? 

Det har gått jättebra, barnen har tyckt det varit spännande. Den gemensamma utrymningen gick mycket bra. Vi hade under dagarna innan pratat med barnen om  hur man gör vid en utrymning, vad som är viktigt att tänka på. Barnen på Strandgrodan hade också fått övat och gjort en egen utrymning.

Barnen kände väl till hur brandvarnare låter, vart vi har nödutgång och brandsläckare, de kände igen och visste vart  återsamlingsplatsen var. För att göra det lättare och tydligare för barnen i lärandet Har vi använt bilder på olika brandrelaterade saker såsom, brandvarnare, brandsläckare, utrymningsskylt, återsamlingsplatsen. Barnen har tillsammans fått leta i huset efter dessa. Vi har spelat upp ett drama med duplot och brandbil, det tyckte barnen var spännande och de fick sedan själva leka och bearbeta allt de lärt sig.

Vi upplevde att de var trygga och väl förberedda vid den stora gemensamma utrymningsövningen och på de viset kunde förstå och ta till sig ett lärande i brandövningen. 

VILKA FÖRMÅGOR HAR UTVECKLATS HOS BARNEN ?

Barnen förmåga att förstå vad som är viktigt och hur man ska agera vid en eventuell brand har ökat. De har också skapats en trygghet för barnen när de själva fått  uppleva se och vara med om en brandövning och det kan hjälpa barnen i en sådan situation om den skulle uppstå. Barnen har fått ord på olika föremål kopplat till brand, vilket ökat deras språkliga förståelse och ordförråd, samt vet de att man ska ringa 112. 

VAD VISADE BARNEN INTRESSE FÖR  I AKTIVITETEN/ PROJEKTET?

vi såg ett stort intresse hos barnen, de upprepade , berättade och pekade på olika saker de lärt sig. Många barn ville leka med brandtemalåda, med duplolegot, bilder och böcker om brand. De tittade på bilddokumentation vi satte upp på väggen och berättade och kom ihåg vad vi gjort.

vi märker att barnen en lång tid efter temat fortfarande pratar om brandvarnare och uppmärksammar saker som är kopplade till det dom lärt sig och upplevt i detta temaarbete. 

 VAD HAR VI SETT FÖR BEHOV ?

Barnen har ett stort behov av att i inlärningsprocessen få upprepa, se igen, höra igen....prova på. Samt att efter tema veckan är över fortsätta bearbeta genom att leka med brandbil och duplo, läsa böckerna om brandbilen , och att se på bilder komma ihåg reflektera och prata om vad vi gjort. 

HUR SKA VI UTMANA  BARNEN VIDARE ? 

Genom att fortsätta prata med barnen om detta, låta barnens intresse i ämnet få utrymme. Brandtemalådan finns kvar synlig och den som vill får leka och använda det materialet.  

 

 

 

 

 




Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Varför Skolbanken?

Alla delar med alla

Planeringar i Unikum

Vem driver Skolbanken och varför?

Vem äger materialet?

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback