Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Fysik

·

Årskurs:

4

Kretsar kring el

Högåsskolan, Knivsta · Senast uppdaterad: 13 april 2017

I det här arbetsområdet ska du få lära dig om elektricitet; var får vi vår el ifrån? Hur sluter man en elektrisk krets? Hur bygger man ett batteri?

Syfte

Centralt innehåll

Konkretisering av det centrala innehållet

Du ska få göra enkla undersökningar i forma av olika experiment med el för att förstå hur batterier fungerar och hur en elektrisk krets sluts. Du ska få dokumentera dina experiment med ord och bild.

Du ska få delta i diskussioner om olika energikällor och olika upptäckter och dess betydelse för människans levnadsvillkor.

Arbetssätt

Du ska få experimentera, dokumentera och diskutera.

Redovisningsform

Du ska få redovisa genom att presentera vad du gjort i gruppen, genom att dokumentera ditt arbete och genom att sammanfatta vad du gjort, både muntligt och skriftligt.


Läroplanskopplingar

använda kunskaper i fysik för att granska information, kommunicera och ta ställning i frågor som rör energi, teknik, miljö och samhälle,

genomföra systematiska undersökningar i fysik, och

använda fysikens begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara fysikaliska samband i naturen och samhället.

Energins oförstörbarhet och flöde, olika typer av energikällor och deras påverkan på miljön samt energianvändningen i samhället.

Elektriska kretsar med batterier och hur de kan kopplas samt hur de kan användas i vardaglig elektrisk utrustning, till exempel i ficklampor.

Några historiska och nutida upptäckter inom fysikområdet och deras betydelse för människans levnadsvillkor och syn på världen.

Enkla systematiska undersökningar. Planering, utförande och utvärdering.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter såväl med som utan digitala verktyg.

Matriser i planeringen
Bedömningsmatris NO
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback