Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

SEX & SAMLEVNAD HT 2016

Skapad 2017-04-13 16:55 i Rydsbergsskolan grundskola Lerum
Grundsärskola 6 – 9 Naturorienterande ämnen Samhällsorienterande ämnen Svenska
SEXBYRÅN V 35-39 Under våren 2016 startade vi upp området Sex & Samlevnad. Vi gör nu under hösten en sammanfattning av vad vi arbetade med under våren och fortsätter med de sista avsnitten. Sexbyrån är ett program för särskolan som handlar om kroppen, kärlek, känslor och sex.

Innehåll

Det finns många normer kring hur ungdomar förväntas vara.

Det kan handla om hur de ska bete sig när de kommer i puberteten, vilka som förväntas tänka mest på sex eller hur känslorna ska åka bergochdalbana. Ofta blir ungdomar med en funktionsnedsättning behandlade som att det finns helt egna regler för dem. Men elever i särskolan kommer som alla andra i puberteten, utforskar sina kroppar, kan uppleva starka stormiga känslor och många börjar tänka på sex.

Puberteten VT 2016

Förälskelse / Känslor VT 2016

Kåt VT 2016

Säkrare sex HT 2016

Vara ihop HT 2016

Internet HT 2016

 

Vi sammanfattar om vad vi gick igenom under våren och går igenom våra arbetshäften. Vi fortsätter med de

tre sista delarna i serien och arbetar parallellt i arbetshäften.

 

Säkrare sex

Vi får lära oss om säkrare sex, om kondomer och könssjukdomar. Vi får också veta mer om hur man kan bli gravid och hur man ska göra om man vill undvika graviditet.

Vara ihop

Handlar om att vara ihop och om att gå på dejt. Vi får träffa Annie och Eddie som berättar om sin kärleksrelation och se en film om när Micke och Anders löser en konflikt.

Internet

Handlar om internet. Vi får tips om hur man skall tänka om man träffar någon på internet. Är det verkligen den person som personen anger sig för att vara. Vilka bilder kan man lägga ut på internet? Vad är ok att skriva på internet?  Hur är vi schyssta mot varandra på internet. Vad finns det för risker att träffa någon från internet? Vad kan man göra åt eventuella risker? Är det vanligt att dejta någon på nätet?

 

Ord och begrepp vi gått igenom

pubertet, mens, könsmogen, utlösning, skönhetsideal, förälskelse, heterosexuell/straight, hbt – homosexuell, bisexuell och transperson, kåt, sexuellt upphetsad, stånd, onanera/runka, klitoris, ollon, utlösning, orgasm, säkrare sex, könssjukdomar, preventivmedel, glidmedel, dejt, svartsjuka, chatta, blocka, porr

 

Eleven redovisar vecka 41 i form av ett anonymt Kahoot.

 

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: