Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Hem- och konsumentkunskap

·

Årskurs:

8

Kost, motion och hälsa

Getingeskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 12 augusti 2023

Syfte Nu är det dags att lära dig mer om näringslära och sambandet mellan kost, träning och din hälsa. Enligt Lgr 11 ska du ha kunskap om hur du sätter samman balanserade måltider för olika individer och se sambandet mellan rörelse, kost och hälsa.

Centralt innehåll (Lgr 11)

HKK

Individuella behov av energi och näring, till exempel vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter olika behov.

 

Specifikt innehåll

  1. Genomgångar om kost , sömn och motion.
  2. Föra tränings- och sömndagbok under en vecka enligt mall och matdagbok en dag.
  3. Bekanta sig med kostinfo på SLV. Gå till ”för elever” och välj ”kostråd”. Läs på om olika kostråd, nyckelhålsmärkning osv. Där finns all information du behöver och den går även att få uppläst för den som så önskar.
  4. Föra ”matdagbok”. Skriv ner/fota allt du äter under en dag och för in ditt resultat. Se vad du får för resultat. 
  5. Skriva en rapport på ca två till tre A4 om ditt resultat och vad du har lärt dig om näringslära.

 

 

 

 


Läroplanskopplingar

värdera val och handlingar i hemmet och som konsument samt utifrån perspektivet hållbar utveckling.

Individuella behov av energi och näring, till exempel vid idrottande, samt hur måltider kan komponeras efter olika behov.

Eleven väljer tillvägagångssätt och ger enkla motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.

Därutöver kan eleven föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.

Eleven väljer tillvägagångssätt och ger utvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.

Därutöver kan eleven föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.

Eleven väljer tillvägagångssätt och ger välutvecklade motiveringar till sina val med hänsyn till aspekterna hälsa, ekonomi och miljö.

Därutöver kan eleven föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur varierade och balanserade måltider kan sättas samman och anpassas till individuella behov.

Matriser i planeringen
Kost- motion -hälsa
Uppgifter
Kost, motion och hälsa

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback