Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Teknik, Kemi, Fysik, Biologi

·

Årskurs:

8 - 9

Tema Energi och miljö

Stordammens skola, Uppsala · Senast uppdaterad: 17 april 2017

Ämnesövergripande grupparbete (liknande gymnasiearbete) om produkters påverkan på miljön. Frågor som kan behandlas är till exempel "Spelar det roll om jag köper traditionellt men lokalt odlade tomater i Uppsala eller ekologiska från Italien?" och "Vilka mobiltelefonmodeller påverkar miljön minst?"

Temaarbete på no´n.

Under v. 16-18, tisdags och onsdags lektionerna arbetar vi med ett grupparbete om hur tillverkningen av en produkt eller en matvara påverkar omgivningen. De enskilda klasslektionerna används till fördjupning och breddning av innehållet.

 

Arbetet är ämnesövergripande, teknik, fysik, biologi och kemi och därför ska ni i ert arbete få in dessa ämnen i era frågeställningar.

T.ex.:

  • Kemi: Hur ämnen sprids och reagerar med varandra. Ämnens kretslopp (kol, metaller mm) och miljöpåverkan (växthuseffekt, giftighet mm)
  • Fysik: Exempel på olika former av energi och hur de kan påverka miljön.
  • Biologi: Påverkan på miljön och den biologiska mångfalden både lokalt och globalt. 
  • Teknik: Kan man använda sig av olika tekniker eller material/råvaror som är mer eller mindre gynnsamma vid produktionen och hur påverkar det möjligheterna till återvinning?

 

I ert arbete ska man kunna läsa om hur ert område påverkar:

  • Miljön i närområdet, luftföroreningar, den biologiska mångfalden (djursamhället, växtsamhället)
  • Miljön globalt
  • Människorna som arbetar med det temat som ni valt (lokal miljö, gifter, risker ..)
  • Energiförbrukning (el, bränsle, råvaror) vid framställning och transport samt möjligheter och risker vid återvinning av produkten.

 Påverkar betyder att beskriva vad som händer och att ange för- och nackdelar med olika sätt att lösa "problem". När ni argumenterar ska ni beskriva vilka val ni gjort (vill göra) och på vilka sätt det påverkar miljö, samhälle, ... Vilka åtgärder (val) kan man göra? Fördelar? Nackdelar?

 Kunskapsmål för temat Energi och miljö:

Du kommer att få träna din förmåga i att hitta information, utvärdera information, delta i diskussioner och att argumentera för din åsikt, både skriftligt och muntligt. Läs matrisen noga för att bättre förstå vad ni ska tänka på.

 

Detta gäller alla i gruppen/klassen:

  • Du ska delta aktivt i grupparbetet, både i att skriva frågor, samla information och skriva texten.
  • I början av v. 18 ska du lärt dig/ kunna det som du och dina gruppmedlemmar har hittat fakta om.
  • Vad tycker du och varför? Du ska  utifrån det ni lärt er kunna argumentera för ett ställningstagande. Uppgiften avslutas med en muntlig redovisning i tvärgrupp, där du redovisar för några i klassen vad du och din grupp har kommit fram till. 

 


Läroplanskopplingar

Innehåller inga läroplanspunkter

Matriser i planeringen
Tema Energi och miljö
Uppgifter
Källkritik
Källkritik
Gemensam skrivuppgift NO/Tk
Tvärredovisning - ljudinspelning

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback