Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Zentangel mönster åk 6

Skapad 2017-04-17 15:42 i Västerholm Grundskolor
Delmål 1: Du deltar i genomgångar och instruktioner för att få idéer till hur du kan göra ditt eget mönster. Delmål 2: Med stöd av lärare eller kompis gör du ett mönster med tuschpennor på ett skisspapper i A4-storlek. Delmål 3: Av lärare eller kompis får du hjälp att rita en form på ett A2-papper och fyller sedan delvis formen med ett mönster och/eller ditt namn. Delmål 4: Du skapar en bildpärm med ett mönster och ditt namn på framsidan. I mönstret prövar du att göra olika linjer och former. Delmål 5: Dessutom prövar du många olika sätt att göra linjer och former, även i namntexten. Och du gör ett noggrant arbete så att de flesta formerna och linjerna blir jämna. Delmål 6: Du uppfinner många egna sätt att göra linjer och former. Namntexten smälter på ett spännande sätt in i helheten. Och du gör ett noggrant arbete så att de alla formerna och linjerna blir jämna och tydliga.
Grundskola 6 Bild
Nu ska vi jobba med mönster. Ett mönster är något som vi uppfattar som regelbundet och upprepande. Det som är så häftigt med Zentangle är att det går att göra väldigt enkelt och det går att utveckla i oändlighet. Dessutom är det väldigt avstressande, nästan meditativt - därav namnet ZEN-tangle. Det bästa är att det inte finns några rätt eller fel. Det är lätt att lyckas!

Innehåll

Många av våra sinnen kan uppfatta mönster.

- vi kan HÖRA ett mönster i till exempel musik när refrängen återkommer på samma platser,                                                      

- vi kan KÄNNA ett mönster i till exempel en räfflad eller knottrig yta när vi rör vid den med fingrarna,                                            

- vi kan SE olika former av upprepningar som bildar mönster - till exempel den fjälliga barken hos en gran eller det randiga mönstret på en tröja.

Uppgiften

Vi tittar på mönster tillsammans och pratar om deras olika strukturer och linjer.
Vi går igenom olika typer av linjer och ger dem namn som exempelvis hårda, mjuka, vågiga, kantiga, vassa och böjda.

DIN UPPGIFT är att med ett eget mönster dekorera framsidan till din personliga bildpärm. Först tecknar du en tom form med tjock tuschpenna. Sen fyller du formen med mönster gjorda med smala tuschpennor. Även ditt namn ska synas på framsidan och det får gärna vara en del av mönstret.

I den här uppgiften kommer du att få göra en pärm som du ska förvara läsårets bilder i.
Vi arbetar två lektioner.

Hur börjar man då?
1. På pärmens framsida ska du göra ett eget mönster och skriva ditt namn.
2. Dela in ytan i mindre fält.
3. Fyll varje fält med ett mönster. Börja med ett enkelt mönster - randigt, prickigt, rutigt etc. Efterhand kommer du att komma på nya mer komplicerade mönster. Titta på mina bilder här så får du säkert lite idéer till mönster. När du vill ha fler idéer - googla på din iPad.
4. När ytan är fylld kan du välja om du vill lägga på färg med färgpennor, lägga på skugga med blyerts eller lägga till mönster i ytterkanterna.

Material:

 • tuschpennor av olika färger och tjocklekar
 • skisspapper
 • A2-papper

Syfte med undervisningen

Syftet med uppgiften är att du genom arbetet med mönster ska upptäcka att bilder kan vara uttrycksfulla även om de inte föreställer något särskilt.

 Hur ska den kontinuerliga formativa bedömningen göras?

Under lektionerna ser jag vad du jobbar med och frågar dig hur du tänker gå vidare. Jag kommer undersöka om du redan använder dig av olika typer av linjer och former eller om du behöver hjälp för att bredda och fördjupa ditt arbete.

Hur ska eleverna utöva inflytande på sin undervisning under arbetsområdet?

När du skapar ditt mönster får du själv bestämma hur du ska utforma det. Du kan välja att härma andra mönster eller om du vill hitta på ett helt eget. Du kan välja vilka färger mönstret ska ha och du kan välja om du vill göra en blyertsskiss först eller arbeta direkt med tuschpennorna utan skiss.


Vilka kunskapskrav är kopplade till denna lpp?

Kunskapskraven som du kan läsa i matrisen beskriver vad du behöver kunna inom det här arbetsområdet för att nå betyget E / C / A.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.
  Bl  4-6
 • Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete, fotografering, filmande och digital bildbehandling och hur dessa benämns.
  Bl  4-6
 • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  Bl  4-6

Matriser

Bl
Bedömningsmatris med kunskapskrav / Zentangel mönster

E
C
A
Använda olika tekniker för att skapa uttryck
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på i huvudsak fungerande sätt för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt för att skapa olika uttryck.
Kombinera bildelement
Eleven kombinerar några olika bildelement på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kombinerar några olika bildelement på ett relativt väl fungerande sätt.
Eleven kombinerar några olika bildelement på ett väl fungerande sätt.
Utveckla idéer
Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla delvis egna idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Formulera och välja handlingsalternativ
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som med någon bearbetning leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.
Ge omdöme om arbetsprocessen
Eleven kan ge enkla omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet.
Eleven kan ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet.
Eleven kan ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: