Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Min europaresa

Skapad 2017-04-18 11:02 i Balltorpsskolan Mölndals Stad
Grundskola 4 – 6 Bild Svenska Geografi
Snart är det sommarlov! Föreställ dig att du och en kompis ska resa runt i Europa. Ni siktar på att besöka minst tre länder. Familjen vill naturligtvis veta var ni håller hus och vad ni håller på med om dagarna så ni ska skriva en resedagbok. Mamma, pappa, farmor, morfar och kompisarna hemma vill veta allt.

Innehåll

Din Europaresa

Snart är det sommarlov! Föreställ dig att du och en kompis ska resa runt i Europa. Ni siktar på att besöka minst tre länder.
Familjen vill naturligtvis veta var ni håller hus och vad ni håller på med om dagarna så ni ska skriva en resedagbok. Mamma, pappa, farmor, morfar och kompisarna hemma vill veta allt.

 

 

 • Vilken är huvudstaden?
 • Hur kom ni till landet, hur lång tid tog det och vad kostade det?
 • Vad heter platsen som ni bor på och var i landet ligger det?
 • Vad kan ni se om ni tittar ut genom fönstret?
 • Vilket/vilka språk talar invånarna i landet? Har ni lärt er några ord?
 • Hur styrs landet? Mormor har ju alltid gillat kungligheter, finns det några roliga att berätta om?
 • Hur bor lokalbefolkningen och vad arbetar de med?
 • Hur är vädret i landet?
 • Hur ser naturen ut?
 • Vad finns det för sevärdheter där ni är och varför är de värda att besöka?
 • Vad äter ni? Finns det något som är typiskt för landet?

 

Ni har ju inte obegränsad budget och mamma och pappa är lite oroliga över att era pengar ska ta slut och att ni ska längta hem. Berätta om hur ni gör för att spara pengar och hur ni håller kontakten med familjen där hemma. Redovisa din budget i Numbers. Använd mallen Min budget, då blir det tydligt. Kom ihåg att uppdatera den varje gång du köpt något.

När ni kommer hem har ni massor att berätta och många bilder att visa när du kommer hem.

 

Krav för att få börja din resa:

 • Kartkunskaper- görs på www.webbmagister.se Du behöver få godkänt på Europas länder och huvudstäder. ( det betyder inte att man måste få alla rätt)
 • Budget- Visa att du behärskar numbers.
 • Språkkunskaper i engelska
 • Flaggprov - görs på www.webbmagister.se Du behöver få godkänt på Europas flaggor 1. ( det betyder inte att man måste få alla rätt)Uppgifter

 • Ej namngiven

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Namn och läge på övriga Europas länder samt viktigare öar, vatten, berg, regioner och orter.
  Ge  4-6
 • Kartan och dess uppbyggnad med färger, symboler och skala. Topografiska och tematiska kartor.
  Ge  4-6
 • Centrala ord och begrepp som behövs för att kunna läsa, skriva och samtala om geografi.
  Ge  4-6
 • Ojämlika levnadsvillkor i världen, till exempel olika tillgång till utbildning, hälsovård och naturresurser samt några bakomliggande orsaker till detta. Enskilda människors och organisationers arbete för att förbättra människors levnadsvillkor.
  Ge  4-6

Matriser

Sv Bl Ge
Bedömningsmatris i geografi åk 4-6 Balltorpsskolan

På väg att uppnå grundläggande förmågor
Uppvisar grundläggande förmågor
Uppvisar goda förmågor
Uppvisar mycket goda förmågor
Natur- och kulturandskap
.
Eleven har grundläggande kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur
Eleven har goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.
Eleven har mycket goda kunskaper om natur- och kulturlandskap och visar det genom att föra välutvecklade och väl underbyggda resonemang om processer som formar och förändrar jordytan, samt vilka konsekvenser det kan få för människor och natur.
Landskap, resurser & befolkning
I resonemangen beskriver eleven enkla samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad
I resonemangen beskriver eleven förhållandevis komplexa samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.
I resonemangen beskriver eleven komplexa samband mellan natur- och kulturlandskap, naturresurser och hur befolkningen är fördelad.
Geografiska begrepp
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett relativt välfungerande sätt.
Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett välfungerande sätt.
Kartor, källor, metoder och tekniker
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett i huvudsak fungerande sätt, samt för enkla resonemang om olika källors användbarhet.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett relativt väl fungerande sätt, samt för utvecklade resonemang om olika källors användbarhet.
Eleven kan undersöka omvärlden och använder då kartor och andra geografiska källor, metoder och tekniker på ett väl fungerande sätt, samt för välutvecklade resonemang om olika källors användbarhet.
Fältstudier, kartor & verktyg
Vid fältstudier använder eleven kartor och enkla geografiska verktyg på ett huvudsak fungerande sätt
Vid fältstudier använder eleven kartor och enkla geografiska verktyg på ett relativt ändamålsenligt sätt
Vid fältstudier använder eleven kartor och enkla geografiska verktyg på ett relativt ändamålsenligt sätt
Namngeografi
Eleven har grundläggande kunska­per om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med viss säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Eleven har goda kunskaper om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med relativt god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Eleven har mycket goda kunskaper om Sveriges, Nordens och Europas namngeografi och visar det genom att med god säkerhet beskriva lägen på och storleksrelationer mellan olika geografiska objekt.
Hållbar utveckling
Eleven kan resonera kring frågor som rör hållbar utveckling och ger då enkla och till viss del underbyggda förslag på miljöetiska val och prioriteringar i vardagen
Eleven kan resonera kring frågor som rör hållbar utveckling och ger då utvecklade och relativt väl underbyggda förslag på miljöetiska val och prioriteringar i vardagen.
Eleven kan resonera kring frågor som rör hållbar utveckling och ger då välutvecklade och väl underbyggda förslag på miljöetiska val och prioriteringar i vardagen.
Ojämlika levnadsvillkor & förbättring
Dessutom för eleven resonemang om orsaker till och konsekvenser av ojämlika levnadsvillkor i världen och ger då enkla och till viss del underbyggda förslag på hur människors levnadsvillkor kan förbättras
Dessutom för eleven resonemang om orsaker till och konsekvenser av ojämlika levnadsvillkor i världen och ger då utvecklade och relativt väl underbyggda förslag på hur människors levnadsvillkor kan förbättras.
Dessutom för eleven resonemang om orsaker till och konsekvenser av ojämlika levnadsvillkor i världen och ger då välutvecklade och väl underbyggda förslag på hur människors levnadsvillkor kan förbättras.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: