Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

VÄRLDSDELEN NORDAMERIKA VT 2017

Skapad 2017-04-18 20:28 i Rydsbergsskolan grundskola Lerum
Grundsärskola 6 – 9 Samhällsorienterande ämnen Svenska
NORDAMERIKA V 6-8 Nordamerika är världens tredje största världsdel. Vi tänker ibland att det bara är USA - men det är fel! Det finns många fler länder här.

Innehåll

Vi åker på två resor igenom USA

 

Från östkusten till de stora slätterna

En resa ungefär 240 mil genom USA. Under vår resa kommer vi se många berömda platser samt träffa några invånare som bor på de olika platserna vi besöker.

Vi börjar i New York och reser sedan till huvudstaden Washington för att se bl.a. Vita Huset. Vi reser vidare genom bergskedjan Appalacherna och kommer till kolindustrins West Virginia där du kan hitta kolfyndigheter bara några centimeter under jordlagret!

Städer som Pittsburgh och Detroit besöker vi också, där det tidigare fanns många jobb inom tillverkningsindustrin, men där många idag kämpar mot fattigdom och utanförskap.

Vi besöker USA:s tredje största stad, Chicago, och lär oss om de Stora sjöarna som är en av världens största sötvattensreserver.

Vi reser genom det som kallas "Majsbältet". Visste du att USA svarar för ungefär 35 % av värld-ens majsproduktion? Till slut når vi det som kallas Mellanvästern och Stora Slätterna.

 

Från Klippiga bergen till Stilla havet

Vi ska resa från Klippiga bergen till San Francisco vid Stilla Havets kust. Under vår resa kommer vi se många berömda platser samt träffa några invånare som bor på de olika platserna vi besöker.

Vi börjar vår resa i Badlands, South Dakota. Härifrån reser vi vidare till det berömda bergsmonumentet Mount Rushmore. Vi når Klippiga bergen, en mer än 400 mil lång bergskedja.

I nationalparken Yellowstone ser vi varma källor och lär oss varifrån parken har fått sitt namn. Vi reser igenom Salt Lake City och besöker sedan det djupaste hål som människan skapat på jorden: ett dagbrott där man bryter koppar, guld och silver.

Vi kommer till Grand Canyon för en liten geologilektion. Vi fortsätter sedan västerut och besöker både Hooverdammen och glittriga Las Vegas!

Vi når USA:s näst största stad, Los Angeles och lär oss om Kaliforniens näringar, odlingar, industrier och vattenbristen som drabbat staten.

 

 

* Vi arbetar självständigt i vårt häfte om världsdelen Nordamerika

* Vi arbetar med olika kartor i Seterra.com

* Vi ser två filmer om USA

* Vi sammanfattar vad vi har lärt oss

 

(Se planering för "De sju världsdelarna och de tre världshaven")

Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: