Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Ideologierna - Konservatismen, liberalismen och socialismen

Skapad 2017-04-19 08:11 i Persboskolan Västerås Stad
Ett arbetsområde om 1800-talet och hur det kom att utmynna i första världskriget
Grundskola 9 Samhällskunskap
Detta arbetsområde handlar om de tre olika huvudideologierna som dagens politik i stort sett grundas på. Alla dessa tre kom att skapas i samband med franska revolutionen och industriella revolutionen. Konservatism, liberalism och socialism (kommunism). Vi kommer att arbeta med detta resten av terminen och arbetet avslutas med en avcheckning.

Innehåll

Vad ska jag lära mig?

 

  • Hur och varför uppstod konservatismen, liberalismen och socialismen?
  • Vad innebär dessa ideologieri stora drag?
  • Hur resonerar man utifrån de olika ideologierna kring några frågor.

 

Arbetet kommer att innehålla:

  • Föreläsningar & genomgångar
  • Diskussioner
  • Textläsning & skrivuppgifter

 

Matriser

Sh
Matris Samhällskunskap

E
C
A
Samhällsstrukturer- Hur dessa ser ut
Du har baskunskaper om olika samhällsstrukturer.
Du har goda kunskaper om olika samhällsstrukturer.
Du har mycket goda kunskaper om olika samhällsstrukturer.
Beskriva/undersöka sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska och politiska strukturer i samhället - hur de hänger ihop
Du kan undersöka och beskriva hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska, och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar. Du beskriver hur samhällsstrukturer hänger ihop med varandra på ett enkelt sätt.
Du kan undersöka och beskriva hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska, och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar. Du beskriver hur samhällsstrukturer hänger ihop med varandra på ett utvecklat sätt.
Du kan undersöka och beskriva hur sociala, mediala, rättsliga, ekonomiska, och politiska strukturer i samhället är uppbyggda och fungerar. Du beskriver hur samhällsstrukturer hänger ihop med varandra på ett välutvecklat sätt.
Använder begrepp
Du kan använda begrepp på ett ganska bra sätt när du beskriver hur olika samhällsstrukturer hänger ihop med varandra.
Du kan använda begrepp på ett bra sätt när du beskriver hur olika samhällsstrukturer hänger ihop med varandra.
Du kan använda begrepp på ett mycket bra sätt när du beskriver hur olika samhällsstrukturer hänger ihop med varandra.
Samhällens påverkan på varandra
Du kan diskutera på ett enkelt sätt hur människor och samhällen påverkar varandra. Du beskriver saker som har betydelse för människors möjlighet att påverka sitt och andras liv. Du beskriver hur de sakerna hänger ihop med varandra på ett enkelt sätt.
Du kan diskutera på ett utvecklat sätt hur människor och samhällen påverkar varandra. Du beskriver saker som har betydelse för människors möjlighet att påverka sitt och andras liv. Du beskriver hur de sakerna hänger ihop med varandra på ett utvecklat sätt.
Du kan diskutera på ett välutvecklat sätt hur människor och samhällen påverkar varandra. Du beskriver saker som har betydelse för människors möjlighet att påverka sitt och andras liv. Du beskriver hur de sakerna hänger ihop med varandra på ett välutvecklat sätt.
Samhällen ur olika perspektiv
Du kan undersöka frågor om samhället ur olika perspektiv. Du diskuterar på ett enkelt sätt hur de hänger ihop med varandra på ett enkelt sätt.
Du kan undersöka frågor om samhället ur olika perspektiv. Du diskuterar på ett utvecklat sätt hur de hänger ihop med varandra på ett utvecklat sätt.
Du kan undersöka frågor om samhället ur olika perspektiv. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt hur de hänger ihop med varandra på ett välutvecklat sätt.
Människornas syn på samhällen
Du kan diskutera och värdera på ett enkelt sätt vad olika människor tycker om samhället. Du byter mellan olika perspektiv på ett ganska bra sätt.
Du kan diskutera och värdera på ett utvecklat sätt vad olika människor tycker om samhället. Du byter mellan olika perspektiv på ett bra sätt.
Du kan diskutera och värdera på ett välutvecklat sätt vad olika människor tycker om samhället. Du byter mellan olika perspektiv på ett mycket bra sätt.
Demokrati
Du har baskunskaper om vad demokrati är och hur den fungerar. Du diskuterar på ett enkelt sätt om demokratiska rättigheter och skyldigheter. Du diskuterar på ett enkelt sätt om vilka för- och nackdelar det finns med olika sätt att fatta beslut.
Du har goda kunskaper om vad demokrati är och hur den fungerar. Du diskuterar på ett utvecklat sätt om demokratiska rättigheter och skyldigheter. Du diskuterar på ett utvecklat sätt om vilka för- och nackdelar det finns med olika sätt att fatta beslut.
Du har mycket goda kunskaper om vad demokrati är och hur den fungerar. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt om demokratiska rättigheter och skyldigheter. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt om vilka för- och nackdelar det finns med olika sätt att fatta beslut.
Källkritik
Du kan använda olika källor på ett ganska bra sätt för att söka information om samhället. Du diskuterar på ett enkelt sätt om informationen och källorna är pålitliga och viktiga.
Du kan använda olika källor på ett bra sätt för att söka information om samhället. Du diskuterar på ett utvecklat sätt om informationen och källorna är pålitliga och viktiga.
Du kan använda olika källor på ett mycket bra sätt för att söka information om samhället. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt om informationen och källorna är pålitliga och viktiga.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: