Barnen uppskattar att gå till skogen, och ser nu fram emot att vi ska börja gå dit igen.
Det finns mycket att upptäcka, uppleva och lära i naturen. Skogen ger goda möjligheter till lek, både styrd och fri lek, enskilt, i liten grupp, eller alla tillsammans.
Vi ska nu påbörja vårt arbete med "Grön Flagg", och självklart är det lämpligt att till stor del ägna oss åt detta i skogen.
Vi går till skogen varje måndag fm. från 24/4 - 29/5 Alla 5-6 åringar, (de tio blivande förskoleklassbarnen), från alla tre avd. deltar.
Britt-Marie ansvarar för planering och aktiviteter, Lena kommer också att vara med.
Vi kommer att inleda "GrönFlagg" arbetet med temat: Djur och natur.
Inför denna planering har jag pratat med barnen om vad de vill göra och lära sig mer om i skogen. Detta ska jag också lägga in i min finplanering av skogsaktiviteterna.
Barnen ges även möjligheter till inflytande vid pågående aktiviteter. När vi ser att något särskilt intresserar barnen försöker vi ta det till vara, och ge dem möjligheter att utveckla det.
Varje gång kommer vi att ha ett visst deltema, fruktstund med samling, lärtillfälle, lek (fritt och i grupp), rim/ramsor/sagor.
I skogen leker barnen med sådant som finns i naturen. Vilket alltså inte är "färdiga" eller "könsrollsbundna" leksaker. Det stimulerar kreativiteten och fantasin. Vi försöker även inspirera barnen att pröva nya lekar, med nya material, och med nya vänner.
Vi vill att barnen ska ges möjlighet att känna glädje, lugn och avslappning i skogen. Vi kan tex. göra olika övningar med sinnesupplevelser.
Det är även viktigt att barnen får tillfredsställa sitt rörelsebehov, genom lekar, under skogspromenaden, balansera, klättra mm.
Vi dokumenterar i Unikum, med planering och lärloggar. Dokumentationen visar dels vad barnen har lärt sig, men även vad de visat intresse för/varit roade av, och velat lära sig mer om. Vi använder bilder med hjälp av Ipad, där barnen sen ges möjlighet att berätta till. (Vad de lärt sig, hur de upplevt det vi gjort i skogen, osv.) Till viss del kommer barnen också att arbeta vidare med temat på förskolan, t.ex. bokläsning och skapande. Även detta kommer att synas på förskolan, teckningar och andra alster.
Utvärdering, uppföljning och planering sker dels vid aktivitetstillfällen (med barnen), dels före/efter av oss pedagoger. Vi reflekterar, analyserar och utvärderar även vid plan- och utvärderingsdagar.