Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Religion - världsreligionerna

Skapad 2017-04-24 11:31 i Västra Stenhagenskolan Uppsala
Grundskola 5 – 6 Religionskunskap
Vi ska lära oss mer och fördjupa våra kunskaper om de fem världsreligionerna.

Innehåll

Visa lärande:

Du ska delta aktivt i diskussioner, göra arbetsuppgifter samt visa dina kunskaper i skriftliga förhör.

Mål:

- Du ska ha kunskaper om några heliga rum eller platser, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.

- Du ska känna till samband mellan konkreta religiösa uttryck och centrala tankegångar inom världsreligionerna.

Områdesbeskrivning:

Du ska få undervisning om vilka platser för religionsutövning som finns, samt vilka högtider, symboler och centrala berättelser som finns inom kristendomen, islam, judendomen, hinduism och buddism.

Du ska få återberättat berättelser ur Bibeln och andra skrifter, dels muntligt och dels genom att få se olika filmer, läsa i läroboken Puls religion samt arbeta med fördjupningsfrågor till de olika avsnitten. Arbetet med fördjupningsfrågorna sker både muntligt och skriftligt.

Arbetsgång:

Du kommer att jobba med boken Upptäck Religion s. 40-141

Arbetsblad, diskussioner, filmer och läxförhör efter varje avslutad religion.

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • analysera kristendomen, andra religioner och livsåskådningar samt olika tolkningar och bruk inom dessa,
  Re
 • Centralt innehåll
 • Ritualer och religiöst motiverade levnadsregler samt heliga platser och rum i kristendomen och i de andra världsreligionerna islam, judendom, hinduism och buddhism.
  Re  4-6
 • Centrala tankegångar bakom ritualer, levnadsregler och heliga platser i kristendomen och de andra världsreligionerna, till exempel som de uttrycks i religiösa berättelser i Bibeln och andra urkunder.
  Re  4-6
 • Kunskapskrav
 • Eleven har grundläggande kunskaper om några heliga platser eller rum, ritualer och levnadsregler som hör till världsreligionerna och visar det genom att föra enkla resonemang om likheter och skillnader mellan några religioner.
  Re  E 6
 • Eleven visar även på enkla samband mellan konkreta religiösa uttryck och centrala tankegångar inom världsreligionerna.
  Re  E 6
 • Eleven kan också föra enkla resonemang om hur livsfrågor skildras i olika sammanhang och vad religioner och andra livsåskådningar kan betyda för olika människor på ett sätt som till viss del för resonemanget framåt.
  Re  E 6

Matriser

Re
De fem världsreligionerna

>
>
>
Du har baskunskaper om några av världsreligionernas heliga platser eller rum, ritualer och regler. Du diskuterar på ett enkelt sätt om likheter och skillnader mellan några religioner.
Du har goda kunskaper om några av världsreligionernas heliga platser, ritualer och regler. Du diskuterar på ett utvecklat sätt om likheter och skillnader mellan några religioner.
Du har mycket goda kunskaper om några av världsreligionernas heliga platser, ritualer och regler. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt om likheter och skillnader mellan några religioner.
Du beskriver hur världsreligionernas viktiga tankar, skrifter, uttryck och handlingar hänger ihop med varandra på ett enkelt sätt.
Du beskriver hur världsreligionernas viktiga tankar, skrifter, uttryck och handlingar hänger ihop med varandra på ett enkelt sätt.
Du beskriver hur världsreligionernas viktiga tankar, skrifter, uttryck och handlingar hänger ihop med varandra på ett enkelt sätt.
Du kan använda olika källor på ett ganska bra sätt för att söka information om olika sätt att tro. Du diskuterar på ett enkelt sätt hur informationen och källorna kan användas.
Du kan använda olika källor på ett bra sätt för att söka information om olika sätt att tro. Du diskuterar på ett utvecklat sätt hur informationen och källorna kan användas.
Du kan använda olika källor på ett mycket bra sätt för att söka information om olika sätt att tro. Du diskuterar på ett välutvecklat sätt hur informationen och källorna kan användas.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: