Det finns vissa saker man måste träna på för att bli en bättre läsare. Här beskrivs dessa och även lite om hur vi ska göra det.
Läsflyt handlar om förmågan att läsa en text i lagom takt och att du kan avkoda bokstäver (grafem) till ljud (fonem) på ett så det blir ett ord. När du läser med flyt sker detta mer eller mindre automatiskt, alltså utan att du behöver tänka så mycket. Men det handlar också om att förstå det du läser. Man kan säga att ett utmärkt läsflyt utgörs av tre delar:
Läsflyt är en grundläggande och viktig fömåga, men det är inte detsamma som god läsförståelse eller att vara en god läsare. Men det är en otroligt viktig del för om flytet är gott är det mycket lättare att hänga med och förstå innehållet.
Vi ska prova en del olika övningar. Exempelvis parläsning, körläsning och andra sätt att läsa högt där man går igenom om en text flera gånger och med hjälp av andra blir medveten om sitt eget sätt att läsa, och hur man kan göra när det inte riktigt går som det ska.
Läsförståelse handlar om förmågan att förstå det man läser. Detta är själva målet med all läsning. Att ha gott läsflyt gör det lättare att förstå men det behövs även andra förmågor och strategier för att förstå texten. Att ha en god läsförståelse är grunden till nära allt lärande, eftersom så mycket i skola och livet är i textform. Men läsförståelse är även viktigt för att kunna kommunicera med andra. Det är en galen myt att goda läsare förstår allt de läser. Men de har goda strategier när de läser och vet vad de kan göra när de inte förstår texten.
Läsförståelsestrategier kan ses lite som verktyg i en verktygslåda, olika verktyg behövs till olika saker. Här är en mängd verktyg som du kommer behöva när vi läser Hungerspelen:
Ingen strategi är det ensamma svaret till att bli en utmärkt läsare, precis som inget verktyg kan bygga vad som helst. Dessutom hör de alla ihop med varandra. Det vanliga är att det krävs mer än en strategi och mer än ett verktyg om man ska göra något ordentligt. Så även om vi tränar på dem för sig ibland så är målet att de ska fungera tillsammans.
Vi ska öva läsförsåelse på flera sätt. Ni kommer få svara på frågor om texten som kräver att ni läser med olika strategier, t.ex att ni blickar framåt och förutspår utifrån vad ni läst eller försöker förstå varför någon gör något eller liknande som inte står i texten (gör inferenser). Ni kommer även få ställa egna frågor, till texten och till varandra.
Gemensamma diskussioner är kanske det som utvecklar förståelsen för en bok mest. Genom att diskutera med andra får man reda på hur andra förstått och sett på vad som händer i boken.