Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Idrott och hälsa

·

Årskurs:

7 - 9

Orientering åk 7 Kullaviksskolan

Kullaviksskolan 7-9, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 11 september 2017

Orientering i åk 7.

Mål och bedömning

Områdesbeskrivning och undervisning

Under några veckor under höstterminen och vårterminen så kommer vi att arbeta med orientering på olika nivåer beroende på förmåga och tidigare kunskap. Arbetsområdet omfattar teoretiska genomgångar där eleverna får information samt möjlighet att ställa frågor och reflektera kring arbetsområdet. Eleverna ska även teoretiskt redogöra för tänkta orienteringsbanor och samtala om de kartkunskaper de tillägnat sig under de genomgångar vi haft. 

Därefter får eleverna prova på att omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken. Detta görs genom olika former av orientering exempelvis stjärnorientering eller sätta ut och hämta in egna kontroller samt orienteringsbanor med olika svårighetsgrad. Denna orientering utförs i par eller på egen hand baserat på kunskap och förmåga.

Arbetsområdet genomförs i skog i närheten av skolan. Detta för att eleverna ska få öva på att orientera i känd miljö, i skolans närhet för att skapa förtrogenhet inom orientering så att de i senare årskurser kan orientera i okänd miljö så som Kungsbackaskogen. 

Visa lärande

Bedömningen sker fortlöpande under lektionerna. Du kommer bli bedömd utifrån dina:

  • Praktiska orienteringskunskaper; förmågan att orientera i känd/okänd miljö och utifrån en ökad svårighetsgrad klara kontroller på olika svårighetsnivåer (E, C och A kontroller)
  • Teoretiska orienteringskunskaper; förmågan att teoretiskt beskriva; kartans uppbyggnad (kartans färger och olika karttecken), passa kartan (med kompass), skala, ekvidistans och tumgreppet. Samt förmåga att omsätta denna kunskap både teoretiskt och praktiskt.

Läroplanskopplingar

röra sig allsidigt i olika fysiska sammanhang,

planera, praktiskt genomföra och värdera idrott och andra fysiska aktiviteter utifrån olika synsätt på hälsa, rörelse och livsstil,

genomföra och anpassa utevistelser och friluftsliv efter olika förhållanden och miljöer, och

Att orientera i okända miljöer med hjälp av kartor och andra hjälpmedel för positionering, såväl med som utan digitala verktyg.

Dessutom kan eleven med viss säkerhet orientera sig i okända miljöer och använder då kartor och andra hjälpmedel.

Dessutom kan eleven med relativt god säkerhet orientera sig i okända miljöer och använder då kartor och andra hjälpmedel.

Dessutom kan eleven med god säkerhet orientera sig i okända miljöer och använder då kartor och andra hjälpmedel.

Matriser i planeringen
Orientering åk 7
Uppgifter
Genomgång
Genomgång
Genomgång

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback