Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Svenska som andraspråk, Svenska

·

Årskurs:

9

Hyllningstal

Apalbyskolan, Västerås Stad - slutgallrad · Senast uppdaterad: 25 april 2017

I detta avslutande arbetsmoment ska ni få skriva och framföra ett hyllningstal. Välj en person som är/har gjort något viktigt för dig och skriv och framför ett tal som hyllar den personen.

Vad är ett hyllningstal? 

 Ett hyllningstal hyllar en person som du står nära eller beundrar. Det kan vara en kompis, en kändis, mamma eller pappa, en lärare osv. Det är vanligt att man håller hyllningstal vid bröllop, avslutningsmiddagar och liknande tillställningar. Syftet är alltså att lyfta fram allt positivt om den personen - varför man beundrar personen och vad personen har betytt för dig. 

Ett hyllningstal behöver inte vara särskilt långt, men det ska gärna vara personligt, intensivt och fångande. Högst 5 minuter långt. 

För att göra talet mer personligt, intensivt och fångande är det bra om du använder dig av retoriska knep som cirkelkomposition (upprepning), gestaltningar och bildspråk/liknelser. De är också bra om du använder dig av den arbetsgång som retoriker använt sig av enda sedan Antiken, så att du verkligen funderar på varje ord och uttryck som du använder. 

Hur ska vi jobba? 

Vi kommer först att jobba med förberedelser där vi tittar på vad ett hyllningstal är och där vi diskuterar hur man kan tänka när man skriver ett. Därefter kommer ni att få tid till att skriva och förbereda era tal. Vi avslutar med en redovisning där ni också kommer att få ge kamratrespons. 

 

Preliminär planering 

V 17 - 19: Förberedelser och övningar.

 

Redovisningstillfällen: 

v.19

Fredagen den 12/5.

v.20 

Tisdagen den 16/5 .

Torsdagen den  18/5. 

Hur bedöms ni? 

Både ditt manus och ditt muntliga framförande kommer att bedömas. Både texten och muntliga framförandet väger lika tungt. Du behöver dock inte säga exakt så som det står i manuset under framförandet. 

Du kommer att bedömas på den kamratrespons du ger vid redovisningstillfället. 

Ni kommer att få välja om ni redovisar i en liten eller större grupp. Fördelen med att redovisa i en större grupp är att vi väljer det högre betyget om vi i bedömningen väger mellan två betyg. 


Läroplanskopplingar

formulera sig och kommunicera i tal och skrift,

Olika sätt att skapa och bearbeta egna och gemensamma texter till innehåll och form. Hur man ger och tar emot respons på texter.

Muntliga presentationer och muntligt berättande för olika mottagare, om ämnen hämtade från skola och samhällsliv. Anpassning av språk, innehåll och disposition till syfte och mottagare. Olika hjälpmedel, till exempel digitala medier och verktyg, för att planera och genomföra muntliga presentationer.

Skillnader i språkanvändning beroende på i vilket sammanhang, med vem och med vilket syfte man kommunicerar.

Matriser i planeringen
Hyllningstal
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback