Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Bild

·

Årskurs:

7 - 9

Hur vi tecknar perspektiv

Åsaskolan 6-9, Kungsbacka Förskola & Grundskola - slutgallrad · Senast uppdaterad: 18 augusti 2019

Hur ska man göra för att få djup i sin bild så det nästan känns som om du kan promenera in i bilden? Det kommer du att få lära dig mer om i det här arbetsområdet som handlar om perspektiv. Perspektiv är inom konst och arkitektur, ett system för att avbilda tredimensionella objekt på ett tvådimensionellt bildplan. Vad menas med det? Jo allt vi har runt omkring oss är i flera dimensioner. Till exempel är ett hus 3- dimensionellt, högt, långt och brett men om vi vill rita av huset så är ritpapret platt. Om vi använder oss av perspektivregler när vi ritar av huset så kan vi skapa en illusion av det verkliga huset.

Enpunktsperspektiv

Arbetets gång:

1. Genomgång av uppgifterna och hur man tecknar ett rum i 1-punktsperspektiv. Samtidigt som jag tecknar på tavlan får ni träna för att förstå hur man bildar ett rum med hjälp av en punkt och en horisontallinje. 

2. Med hjälp av min genomgång och tips från Youtubefilmer är det nu dags att teckna ditt egna rum. Du får välja vilket sorts rum som helst tex. sovrum, kök eller allrum. Rummet ska innehålla minst 1 fönster och 1 dörr samt 4 möbler/matta. Material som du ska använda är vitt A3-papper, blyertspenna, linjal och sudd. Du kan även ha användning för en stompf när du ska skugga rummet.

3. När du har tecknat färdigt rummet ska du sudda bort horisontallinjen men INTE punkten. Sudda även bort eventuella hjälplinjer som du har dragit under arbetets gång. 

4. Om du har tid över ska du jobba med ljus och skugga i ditt rum. Tänk på var ljuset kommer in i rummet och var det bildas skuggor. Titta gärna hemma eller i skolan hur skuggor faller. 

5. Fotografera rummet och lägg in på classroom och svara på utvärderingsfrågorna. 

 

Tvåpunktsperspektiv

Arbetets gång:

1. Genomgång av uppgiften samt hur man tecknar ett hus med en tillhörande miljö med hjälp av två punkter.

2. Med hjälp av min genomgång och tips från Youtubefilmer är det nu dags att teckna din egen byggnad. Du får välja vilket sorts hus/byggnad som helst men den ska innehålla fönster, dörrar och tak. Taket väljer du utifrån vilken typ av byggnad det ska vara. Innan du renritar på ett A3-papper ska du göra en snabb skiss på ett A4 så att du vet hur byggnaden och omgivningen ska se ut. Material som du ska använda är vitt A3-papper, blyertspenna, linjal och sudd. Du kan även ha användning för en stompf när du ska skugga din byggnad och miljön.

3. När du har tecknat färdigt din byggnad ska du sudda bort horisontallinjen men INTE punkten. Sudda även bort eventuella hjälplinjer som du har dragit under arbetets gång. 

4. Om du har tid över ska du jobba med ljus och skugga. Tänk på var ljuset kommer utifrån var solen står. Titta gärna hemma eller i skolan hur skuggor faller. 

5. Fotografera din teckning och lägg in på classroom och svara på utvärderingsfrågorna. 

 

Lycka till!


Läroplanskopplingar

skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

Framställning av berättande informativa och samhällsorienterande bilder om egna erfarenheter, åsikter och upplevelser.

Presentationer av eget bildskapande.

Former, färger och bildkompositioner samt deras betydelsebärande egenskaper och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.

Material och verktyg för två- och tredimensionellt arbete och hur dessa kan användas för bestämda syften.

Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

Eleven kan framställa olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.

I arbetet kan eleven använda olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt och prövar då hur dessa kan kombineras för att skapa olika uttryck.

Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.

Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.

Dessutom kan eleven presentera sina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang.

Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och visar då på enkla samband mellan uttryck, innehåll, funktion och kvalitet i bildarbetet.

Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett enkelt sätt med viss användning av ämnesspecifika begrepp.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback