Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

4 - 6

"Bråk, volym och vikt"

Nyhemsskolan, Halmstad · Senast uppdaterad: 4 maj 2017

Hur använder man bråk i vardagen? Hur skriver man bråk på matematikspråk? Hur mäter och väger man? Hur gör man t ex liter till milliliter eller kilogram till gram?

Utgångspunkt: Några elever kan prata "bråk" som rör vardagliga saker som t ex att dela upp en tårta i bitar. De har olika förkunskaper i hur man skriver bråk på mattespråk. Vi går igenom grunderna för hur man ska skriva bråk och hur man säger bråken. Vi jobbar med grundläggande kunskaper vad gäller vikt och volym. Många kan liter, deciliter och kilogram men är osäkra på enhetsomvandlingarna.

Konkreta mål: Eleverna ska...

  • kunna läsa och skriva enklare tal i bråkform
  • kunna olika enheter för volym och vikt
  • kunna göra enhetsomvandlingar
  • kunna räkna enkla uppgifter med volym och vikt
  • kunna väga med vikter på klassrumsvåg

För att nå mer än godtagbara kunskaper så ska eleverna kunna visa att de kan lösa lite svårare problemlösningsuppgifter som är i flera steg och har olika enhetsomvandlingar. De ska kunna olika begrepp som t ex täljare, nämnare, bråk, delar, de olika enheterna för vikt och volym.

Genomförande: Jag som lärare börjar med att se vad eleverna kan om de olika delarna. Vi gör olika uppgifter på tavlan och vi läser igenom introduktionen i basläromedlet Alfa. Eleverna ska rita och visa sina uträkningar. Vi använder klassrumsvågen för olika vägningar. Vi använder olika måttsatser för att träna på volym. Läxor erbjuds för att  befästa kunskaperna lite extra.

Dokumentation och bedömning: De olika arbetsområdena kommer att bedömas med olika test i slutet av arbetsperioden. Testet kommer att ha både en basnivå och högre nivå. Eleverna får vara med och prata och berätta vad de har lärt sig vid de olika matematiklektionerna. Bedömning sker på lektionstillfällena.

 


Läroplanskopplingar

Tal i bråk- och decimalform och deras användning i vardagliga situationer.

Matriser i planeringen

Innehåller inga matriser

Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback