Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Älsåker Vad betyg vår 2017 baseras på Åk8

Skapad 2017-04-28 08:35 i Älvsåkersskolan 4-9 Kungsbacka Förskola & Grundskola
Utvärdering
Grundskola 8 Engelska
Sammanställning av vårterminen 2017 för engelska åk8

Innehåll

Genom undervisningen i ämnet engelska ska du ges förutsättningar att utveckla din förmåga att

  • förstå och tolka innehållet i talad engelska och i olika slags texter, (listening and readng comprehension)
  • formulera dig och kommunicera i tal och skrift, (writing and oral)
  • använda språkliga strategier för att förstå och göra sig förstådda,
  • anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang, och
  • reflektera över livsvillkor, samhällsfrågor och kulturella företeelser i olika sammanhang och delar av världen där engelska används (realia).

För att få betyg för de olika färdigheter är det viktigt att du VISAR dina förmågor under lektionstid och/ eller med inlämningsuppgifter.

Under vårterminen har vi hittills arbetat med följande:

  • Läsförståelse (inkl. ordförråd och hur man selekterar rätt information och rätt formulering för att svara på läsförståelsefrågor) har du kunnat visa framförallt innan sportlovet när vi jobbade med de olika kapitel i Digilär runt Buildings and Places. Vad ni har gjort i Digilär registreras i Digilär, så att jag har koll om du gjorde uppgifterna eller ej - även om de inte ligger i Unikum. Läsförståelse utvärderar vi också med den texten om IKEA, som ni fick tillbaka. Vi rättade den gemensamt så att man kan lära sig hur man selekterar rätt och hittar strategier för att ”lösa” en ny text (d.v.s. att läsa den och reda ut vad den betyder utan att kunna alla ord).
  • Vi gjorde ett hörförståelseprov (Mount Everest) som ni fick tillbaka. Vi rättade den gemensamt så att man kan lära sig hur man selekterar rätt och hittar strategier för att förstå muntlig input. Hörförståelse bedöms varje lektion mer allmänt när ni visar att ni förstår uppgifterna/ instruktioner på engelska.
  • Skrivövningarna som jag utvärderade hittills är det som ni skrev och lämnade in på Unikum om hur engelska förekommer i er vardag (se Unikumuppgift). Samt det som ni skrev (utan hjälpmedel men med förberett ordförråd) om ert drömhus eller hus till salu eller skola. Några fortfarande behöver lämna in deras book review, en viktig underdel av skriftligt engelska, så att man visar att man klarar av en längre text (se Unikum uppgifter). Allt detta (samt utvärdering) ligger i Unikum under Planering. De grammatikuppgifter i Kahoot som vi presenterar fr.o.m. måndag v.17 blir skriftlig underlag, och grammatikprovet som vi alla gör senare under denna termin räknas mot skriftliga färdigheter, eftersom insikt i de grammatikmoment kommer underlätta när ni rättar egna skriftliga övningar i framtiden.
  • Muntliga övningar under vårterminen är de tillfällen ni tog för att visa upp de muntliga uppgifter i Digilär kapitel Building and places, samt den presentationen som ni gjorde om ett ”landmark”. Presentationerna gav mycket underlag till att lära sig om olika engelsktalande länder (se mål Realia ovan).
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: