Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

SO (år 1-3)

·

Årskurs:

1 - 3

Lund och Skåne - vår stad och vårt landskap

Munspelets skola, Lunds för- och grundskolor · Senast uppdaterad: 7 juni 2017

Tänk att vi bor i en av Sveriges äldsta städer! Hur kan vi märka det? Vad finns det för kända platser och byggnader i Lund och i Skåne? Hur kan vi hitta i Lund och var i Skåne ligger Lund?

Mål för elev

Du ska visa att du kan:

  • berätta något om Lunds historia och känner till några viktiga platser i Lund och Skåne
  • hitta och placera olika platser i Lund och Skåne på en karta

 

Innehåll

I detta arbetsområde ska du få lära dig mer om Lund och Skåne och dess historia. Du kommer att få veta mer om kända platser och byggnader. Du ska också få lära dig hur du kan hitta samt placera ut dessa platser på en karta.

Genomförande

Du kommer att få vara med om genomgångar, läsa faktatexter och dokumentera ditt arbete i både text och bild. En stadsvandring i centrala Lund där vi besöker några viktiga platser och byggnader ingår också i arbetsområdet  Under vandringen kommer du att få använda dig av en karta över staden. Vi kommer också att resa på en Skåneresa tillsammans.

Redovisning

Du kommer att få visa vad du har lärt dig genom att skriva en kort faktatext om en viktig plats, byggnad eller händelse i Lund och sedan redovisa ditt arbete muntligt inför klassen. Du ska också kunna peka ut olika platser/byggnader på en karta över Lund.


Läroplanskopplingar

göra geografiska analyser av omvärlden och värdera resultaten med hjälp av kartor och andra geografiska källor, teorier, metoder och tekniker, och

använda en historisk referensram som innefattar olika tolkningar av tidsperioder, händelser, gestalter, kulturmöten och utvecklingslinjer,

Hemortens historia. Vad närområdets platser, byggnader och vardagliga föremål kan berätta om barns, kvinnors och mäns levnadsvillkor under olika perioder.

Rumsuppfattning med hjälp av mentala kartor och fysiska kartor över till exempel närområdet och skolvägar, såväl med som utan digitala verktyg. Storleksrelationer och väderstreck samt rumsliga begrepp, till exempel plats, läge och gräns.

Eleven kan undersöka hemortens historia och ger då exempel på människors levnadsvillkor under olika perioder.

Eleven gör enkla undersökningar av omvärlden, och kan då använda karta, jordglob, väderstreck och rumsliga begrepp för att återge namn och beskriva lägen och storleksrelationer på världsdelarna och andra för eleven betydelsefulla platser och länder.

Matriser i planeringen
Bedömningen gäller
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback