Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Handel och kommunikation

Skapad 2017-05-02 14:16 i Kvarnbyskolan Mölndals Stad
Grundskola 8 Geografi
Handel och inte minst kommunikation har förändrats mycket under en ganska kort tid. Hur ser det ut idag, hur har det varit och hur kommer det att bli?

Innehåll

Planering:

Vi inleder med gemensam genomgång.

Begrepp: handel, kommunikation, export/import, merkantilism

Enskild uppgift: Kommunikation förr och nu.

Gemensam genomgång.

Begrepp: frihandel, tull, GATT, WTO, Just in time, logistik, infrastruktur

Enskild uppgift: Olika transportmedels för- och nackdelar

Gemensam genomgång

Begrepp: globalisering

Enskild uppgift: För- och nackdelar med globalisering.

Matriser

Ge
Handel och kommunikation

Rubrik 1

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Geografiska begrepp
Du kan använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.
Du kan använda geografiska begrepp på ett relativt väl fungerande sätt.
Du kan använda geografiska begrepp på ett väl fungerande sätt.
Geografiska mönster för varor och tjänster
Du kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras och beskriver då enkla geografiska mönster av handel och kommunikation samt för enkla och till viss del underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker och konsekvenser av detta.
Du kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras och beskriver då förhållandevis komplexa geografiska mönster av handel och kommunikation samt för utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker och konsekvenser av detta.
Du kan undersöka var olika varor och tjänster produceras och konsumeras och beskriver då komplexa geografiska mönster av handel och kommunikation samt för välutvecklade och väl underbyggda resonemang om hur dessa mönster ser ut och hur de har förändrats över tid samt orsaker och konsekvenser av detta.
Hållbarhetsfrågor & förslag på lösningar
Du kan resonera om olika ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarhetsfrågor och redogör då för enkla och till viss del underbyggda förslag på lösningar där några konsekvenser för människa, samhälle och natur vägs in.
Du kan resonera om olika ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarhetsfrågor och redogör då för utvecklade och relativt väl underbyggda förslag på lösningar där några konsekvenser för människa, samhälle och natur vägs in.
Du kan resonera om olika ekologiska, ekonomiska och sociala hållbarhetsfrågor och redogör då för välutvecklade och väl underbyggda förslag på lösningar där några konsekvenser för människa, samhälle och natur vägs in.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: