Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Biologi

·

Årskurs:

6

Stavby, Anpassningar i naturen

Stavby skola, Uppsala · Senast uppdaterad: 4 maj 2022

Naturen är full av hemligheter, i olika naturtyper har djur och växter hittat sina knep för att på bästa sätt kunna överleva. Har du tänkt på varför alla fåglar sjunger olika? Eller hur en blomma i djupaste regnskogen kan bli hittad av en insekt eller fjäril? Eller: Varför flyttar bara vissa fåglar på hösten? Varför är blommor så färggranna? Hur kan det finnas liv i öknen? Hur tar sig djuren fram i den täta regnskogen? Hur påverkar vi människor naturen? Det här och mycket mer kommer ni få reda på under detta arbetsområde.

Syfte

Syftet med detta arbetsområde är att ni ska få fördjupad kunskap om några olika naturtyper i världen och hur djur och växter har anpassat sig till de olika livsmiljöerna. Målet är också att lära ni ska lära er nya begrepp och använda dem för att beskriva samband i naturen.

Innehåll

  • Biologisk mångfald-vad är det?
  • Hur djur anpassat sig till att leva i olika miljöer i Sverige och andra delar av världen
  • Utedag vid Dalkarlskärret (håva insekter, titta på fåglar mm)
  •  

Arbetssätt

  • Undersökningar utomhus
  • Diskussioner och prat i helklass och grupper
  • Skriftlig fördjupningsuppgift
  • Film med diskussion
  • Läsa texter ur "Koll på NO"

Se veckoplanering i Teams

Redovisning av kunskap

Deltagande i diskussioner.

Skriftlig fördjupningsuppgift.

Muntlig presentation.

Bedömning

Se matrisen för bedömningsaspekter och nivåer.


Läroplanskopplingar

genomföra systematiska undersökningar i biologi, och

använda biologins begrepp, modeller och teorier för att beskriva och förklara biologiska samband i människokroppen, naturen och samhället.

Djurs, växters och andra organismers liv. Fotosyntes, förbränning och ekologiska samband och vilken betydelse kunskaper om detta har, till exempel för jordbruk och fiske.

Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön.

Livets utveckling och organismers anpassningar till olika livsmiljöer.

Enkla fältstudier och experiment. Planering, utförande och utvärdering.

Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.

Dokumentation av enkla undersökningar med tabeller, bilder och enkla skriftliga rapporter, såväl med som utan digitala verktyg.

Eleven kan samtala om och diskutera enkla frågor som rör hälsa, naturbruk och ekologisk hållbarhet genom att ställa frågor och framföra och bemöta åsikter på ett sätt som till viss del för samtalen och diskussionerna framåt.

Eleven kan använda informationen i diskussioner och för att skapa texter och andra framställningar med viss anpassning till sammanhanget.

Eleven kan genomföra enkla fältstudier och andra undersökningar utifrån givna planeringar och även bidra till att formulera enkla frågeställningar och planeringar som det går att arbeta systematiskt utifrån.

Dessutom gör eleven enkla dokumentationer av sina undersökningar i text och bild.

Eleven har grundläggande kunskaper om biologiska sammanhang och visar det genom att ge exempel på och beskriva dessa med viss användning av biologins begrepp.

Dessutom berättar eleven om livets utveckling och ger exempel på organismers anpassningar till olika livsmiljöer.

Matriser i planeringen
Anpassningar i naturen
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback