Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Mjölbatik

Skapad 2017-05-02 22:24 i Vikingaskolan Lunds för- och grundskolor
Grundskola 4 Slöjd
Tillverka ditt eget mönster i mjölbatik.

Innehåll

Mål för elev

Du ska  hitta på en egen ide.Du ska tillverka ett föremål med hjälp av olika redskap och tekniker. Du ska kunna skriva om din idé och hur du har tillverkat den.

Innehåll

Arbetsområdet innehåller: • Idé • Tillverkning • Redovisning

Genomförande

På ett planeringspapper ritar du en skiss av din kudde. Bestäm ditt mönster och vilka färger du ska ha. Efter en gemensam genomgång gör du sedan ditt mönster och trycker på färg.

Till sist ska du välja ett tyg till kuddens baksida och sy en kudde.

Vi kommer att ha olika gemensamma genomgångar:

 • Mjölbatik 
 • Trä symaskinen och följa olika mått 
 •  Att sy en kudde

Redovisning

När du är färdig med ditt arbete tar du ett foto på ditt arbete och gör en skriftlig redovisning i din slöjdmapp.

Koppling till styrdokumenten

Kopplingar till läroplanen

 • Centralt innehåll
 • Handverktyg, redskap och maskiner, hur de benämns och hur de används på ett säkert och ändamålsenligt sätt.
  Sl  4-6
 • Undersökande av olika materials och hantverksteknikers möjligheter.
  Sl  4-6
 • Dokumentation av arbetsprocessen i ord och bild, såväl med som utan digitala verktyg.
  Sl  4-6
 • Hantverk och slöjdtraditioner från olika kulturer som inspirationskällor och förebilder för egna idéer och skapande.
  Sl  4-6

Matriser

Sl
Bedömningen gäller

Steg 1
Steg 2
Steg 3
Ämne
Förmågan att formge ett föremål
Eleven kan på ett enkelt och delvis genomarbetat sätt formge ett föremål. Ex:Efter genomgång gör du en enkel skiss på ditt mönster.
Eleven kan på ett utvecklat och relativt väl genomarbetat sätt formge ett föremål. Ex: Du gör en skiss på din kudde med mönster där du har tänkt ut färg och form.
Eleven kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt formge ett föremål. Ex: Du gör en utförlig skiss där du medvetet har funderat ut färg, form.
Ämne
Förmågan att framställa föremål.
Eleven kan på ett enkelt och delvis genomarbetat sätt framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner. I arbetet med några hantverkstekniker kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och i huvudsak fungerande sätt. Ex: Du behöver ofta hjälp med att göra ditt mönster och med att trä symaskinen och hantera den.
Eleven kan på ett utvecklat och relativt väl genomarbetat sätt framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner. I arbetet med några hantverkstekniker kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt Ex: Du kan trä maskinen, följa olika mått och följa en muntlig instruktion så att resultatet blir hållbart.
Eleven kan på ett välutvecklat och väl genomarbetat sätt och framställa enkla slöjdföremål i olika material utifrån instruktioner. I arbetet med några hantverkstekniker kan eleven använda handverktyg, redskap och maskiner på ett säkert och ändamålsenligt sätt. Ex. Efter de gemensamma genomgångarna kan du på egen hand göra ditt mönster, trä symaskinen och hantera den samt följa en skriftlig instruktion så att resultatet blir hållbart och användbart.
Ny aspekt
Förmågan att analysera och värdera arbets-processer och resultat.
Eleven kan ge enkla omdömen om sin arbetsinsats och hur den har påverkat slöjdföremålets kvalitet. Ex: Arbetet fotograferas och du svarar enkelt på utvärderingsfrågorna.
Eleven kan ge utvecklade omdömen om sin arbetsinsats och hur den har påverkat slöjdföremålets kvalitet. Ex: Arbetet fotograferas och du skriver en text om ditt arbete med hjälp av utvärderingsfrågorna.
Eleven kan ge välutvecklade omdömen om sin arbetsinsats och hur den har påverkat slöjdföremålets kvalitet. Ex. Arbetet fotograferas och du skriver självständigt en text om ditt arbete och vad du har lär dig. Du tar hjälp av utvärderingsfrågorna.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: