Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Irstaskolan Sv 7 - Instruktioner

Skapad 2017-05-04 09:07 i Irstaskolan Västerås Stad
Grundskola 7 Svenska
I det här avsnittet får du träna på texttypen "Instruktion", samt både göra skriftliga och filmade instruktioner.

Innehåll

1. Gå igenom häftet tillsammans i klassen, arbeta med vissa övningar enskilt.

2. Välj något som du är bra på och gör en instruktion till det. Det kan handla om nästan vad som helst (som du har tillåtelse att göra), tex baka, meka, jonglera eller hoppa studsmatta. Man kan välja att arbeta i par om man är intresserad av samma sak.

3. Följ noga mallen för instruktion och gör en plan för din film eller keynote där du med (rörlig) bild, text och ljud visar hur man gör något. Bestäm redan innan vilken text som behövs, vilka bilder eller filmsekvenser som ska fixas och vem som säger vad (om ni arbetar tillsammans).

4. När planen är klar och godkänd, genomför du själva filmningen/fotograferingen. OBS! Om du har möjlighet att göra det under lektionstid måste du passa tider till andra lektioner, annars får du göra det efter skoltid istället. På måndagar har du möjlighet att filma mellan 9:05-11:00 tex då vi har svenska och engelska efter varandra.

5. Redigera! Kolla igenom så att instruktionen är tydlig, följer mallen för texttypen och inte har missat något viktigt steg.

6. Vi visar upp filmerna för varandra Måndag 29/5.

Matriser

Sv
Matris Svenska 7-9 - Irstaskolan

Syfte och långsiktiga mål

  • Sv   formulera sig och kommunicera i tal och skrift,
  • Sv   anpassa språket efter olika syften, mottagare och sammanhang,
  • Sv   urskilja språkliga strukturer och följa språkliga normer, och
F
E
C
A
Eleven kan skriva olika slags texter med viss språklig variation, enkel textbindning samt i huvudsakfungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med relativt god språklig variation, utvecklad textbindning samt relativtväl fungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Eleven kan skriva olika slags texter med god språklig variation, välutvecklad textbindning samt välfungerande anpassning till texttyp, språkliga normer och strukturer.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett i huvudsak fungerande sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Genom att kombinera olika texttyper, estetiska uttryck och medier så att de olika delarna samspelar på ett ändamålsenligt och effektivt sätt kan eleven förstärka och levandegöra sina texters budskap.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra enkla muntliga redogörelser med i huvudsak fungerande struktur och innehåll och viss anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra utvecklade muntliga redogörelser med relativt väl fungerande struktur och innehåll och relativt god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Dessutom kan eleven förbereda och genomföra väl utvecklade muntliga redogörelser med väl fungerande struktur och innehåll och god anpassning till syfte, mottagare och sammanhang.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: