Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Matematik

·

Årskurs:

4

Sannolikhet och statistik

S:t Jörgens skola, Helsingborg · Senast uppdaterad: 22 maj 2017

Du kommer i arbetsområdet "sannolikhet och statistik" arbeta med att presentera data med hjälp av olika diagramtyper. Du kommer dessutom lära dig om lägesmåtten, median, typvärde och medelvärde. Du kommer även att lära dig om sannolikhet, det vill säga hur stor chans/risk det är att vissa vardagliga händelser sker.

Förmågor att utveckla

Statistik syftar på sammanställningar, presentationer och beskrivningar av information utifrån olika typer av data eller undersökningar. Mycket av den information som möter oss i vardagen är statistisk information. Det kan vara idrottsresultat, tidtabeller, TV-tablåer, geografiska data m.m. Statistik kan presenteras på många olika sätt och kan ibland även användas i syfte att vilseleda. Det är därför centralt att ha kunskaper om statistik för att kunna tolka, bedöma och värdera olika typer av information.

Vi kommer också beröra lägesmåtten: medelvärde, typvärde och median samt hur de kan användas i statistiska undersökningar. Vi kommer också att knyta an till Sannolikhet. Det vill säga chans och risk grundat på observationer, experiment eller statistiskt material från vardagliga situationer. Jämförelser av sannolikheten vid olika slumpmässiga försök.

Du ska lära dig:

sambandet mellan bråk, decimaltal och procent. 

att avläsa och göra enkla värdetabeller

att avläsa enkla stapeldiagram, linjediagram och cirkeldiagram

att ordna fakta i tabeller

att göra enkla stapeldiagram, linjediagram och cirkeldiagram

lägesmåtten: medelvärde, typvärde och median

sannolikhet i olika praktiska övningar

 

Så här ska vi arbeta

Vi kommer att:

samtala kring var du stöter på statistik i vardagen.

praktiskt samt teoretiskt arbete med sambandet mellan bråk, decimaltal och procent. 

ha gemensamma genomgångar av hur tabeller och diagram kan vara uppbygda.

arbeta med googles verktyg "google kalkylark" för att framställa egna diagram. Detta kommer mynna ut i att du kommer avläsa andras diagram samt räkna ut medelvärde, typvärde samt median. 

Bedömning

Arbetsområdet avslutas med en diagnos från "tummen upp" som berör statistik och sannolikhet.


Läroplanskopplingar

använda matematikens uttrycksformer för att samtala om, argumentera och redogöra för frågeställningar, beräkningar och slutsatser.

Centrala metoder för beräkningar med naturliga tal och enkla tal i decimalform vid överslagsräkning, huvudräkning samt vid beräkningar med skriftliga metoder och digitala verktyg. Metodernas användning i olika situationer.

Sannolikhet, chans och risk grundat på observationer, simuleringar eller statistiskt material från vardagliga situationer. Jämförelser av sannolikheten vid olika slumpmässiga försök.

Enkel kombinatorik i konkreta situationer.

Tabeller och diagram för att beskriva resultat från undersökningar, såväl med som utan digitala verktyg. Tolkning av data i tabeller och diagram.

Lägesmåtten medelvärde, typvärde och median samt hur de kan användas i statistiska undersökningar.

Matriser i planeringen
Sannolikhet och statistik
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback