Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Parafras

Skapad 2017-05-04 13:06 i Södertälje Friskola AB Grundskolor
Parafras-målning till digitalt foto
Grundskola 4 – 6 Bild
Från känd målning till digitalt foto...

Innehåll

 

Parafras av känt konstverk

Parafras = En parafras är en omskrivning, omdiktning eller bearbetning av en text, bild eller målning, ett musikstycke, litterärt verk eller konstverk. 

En parafras är en bild som efterliknar ett redan känt konstverk. Konstnären har gjort egna ändringar, men det är fullt synligt att konstnären har utgått ifrån det kända konstverket. Detta kan konstnären använda sig utav för att berätta något viktigt.

Arbetssätt och undervisning

 1. Genomgång och exempel på vad en parafras är.
 2. Välj ett konstverk av de bilder som jag tipsar om.
 3. Analys: Gör en analys av Konstbilden som du valt. Svara utförligt på alla frågor!
 4. Gör en parafras genom att använda digitalt foto, kamera finns att låna, eller ta bilder med ipad, mobilen.

Bildanalys

Vilka känslor väcker bilden hos dig? 2. Vad ser du? 3. Vad kommer du att tänka på när du ser motivet? 4. Beskriv stämningen! 5. Vad är det som skapar stämningen? 6. Vem har gjort konstverket? Under vilken tid, år, levde konstnären? Vad heter konstverket? 7. Vilket material är konstverket gjort av? Vilken konststil är det? 8. Har din inställning till konstverket förändrats efter denna uppgift, i så fall hur?

 

 Parafras

 1. Planera: bestäm hur du vill att din parafras av bilden ska se ut. Vilka delar i bilden ska du försöka behålla så likt originalet som möjligt, och vad vill du byta ut?!
 2.  
 3. Fotografera: Fotografera din bild, din parafras av konstverket! Spara din bild i din mobil/Ipad och maila bilden till mig: cecilia.teljstedt@sodertaljefriskola.se

 

 1. Redigera: Om du vill så kan du redigera fotot i Pixlr eller PS Elements. 
 2.  
 3. Redovisning och reflektion: Presentera din bild och berätta om ditt arbete. Uppgiften ska vara färdig för bedömning senast vecka 22

Visa vad du lärt dig:

Redovisning och reflektion Presentera din bild och berätta om ditt arbete. När du redovisar uppgiften ska du utgå från de här frågorna!

Svara skriftligt på de här frågorna: 1. Vad heter konstverket som du gjort en parafras av? Vad heter konstnären? 2. Vad ser man i originalbilden? Vad har du förändrat? 3. Förklara vilken stämning du vill förmedla med bilden! 4. Hur har du skapat bilden (vilken teknik/material har du använt)? 5. Vad kunde du gjort bättre? 6. Vad är du mest nöjd med i ditt arbete? 7. Har din inställning till konstverket förändrats efter denna uppgift, i så fall hur?

 

Denna uppgift inkluderar alla kunskapskrav i bild!

 

Uppgifter

 • Parafras

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
  Bl
 • skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
  Bl
 • analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.
  Bl

Matriser

Bl
Bild år 4-6

Betyg E
Betyg C
Betyg A
Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett enkelt bildspråk och delvis genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett utvecklat bildspråk och relativt väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
Eleven kan framställa några olika typer av berättande och informativa bilder som kommunicerar erfarenheter, åsikter och upplevelser med ett välutvecklat bildspråk och väl genomarbetade uttrycksformer så att budskapet framgår.
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett i huvudsak fungerande sätt för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt för att skapa olika uttryck.
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt för att skapa olika uttryck.
Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett i huvudsak fungerande sätt.
Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett relativt väl fungerande sätt.
Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett väl fungerande sätt.
Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla delvis egna idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial.
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som med någon bearbetning leder framåt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt.
Dessutom kan eleven presentera sina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang.
Dessutom kan eleven presentera sina bilder med relativt god anpassning till syfte och sammanhang.
Dessutom kan eleven presentera sina bilder med god anpassning till syfte och sammanhang.
Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet.
Eleven kan också ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet.
Eleven kan också ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet.
Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.
Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.
Eleven kan föra utvecklade och väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: