Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Jämställdhetsplanering Respekt avd Linnean vt 2017

Skapad 2017-05-05 08:52 i Förskolan Marieberg Östhammar
Förskola
Jämställdhetsplanering med årshjul för tema trygghet, självkänsla, empati och respekt.

Innehåll

Avdelningens mål:

Att alla barn lär sig att visa respekt för varandra och för våra olikheter, för alla människor,

djur och för vår miljö och vårt lekmaterial. 

 

Aktivitet

Vi har nu ett kompis tema där vi försöker få barnen att förstå vikten av att vara en bra kompis genom att visa respekt för allt levande och vår miljö. 

Vi uppmuntrar dem att lyssna på varandra och hjälpa varandra.

Vi ska gå ut på en skräpplockar utflykt. 

  

 

 

När? Var? Hur? Varför?

I samlingen sjunger vi flera olika sånger där vi nämner varje barns namn så att alla känner sig uppmärksammade.Vi sjunger flera sånger om att vara en bra kompis.  Vi har skickat runt en liten sköldpadda för att ge varje barn taltid och för att markera att vi ska lyssna på varann. Barnen har tex fått berätta om vad de bra på. I samlingen har vi med Mamma Mu och Kråkan, Kråkan är inte alltid så snäll mot Mamma Mu och han får resa hem i en liten väska till våra barn, för att få goda råd om hur man kan vara en bra kompis. 

Vid matbordet får barnen skicka maten till varandra, hjälpa varandra och tänka efter så att maten skall räcka till alla.  

I hallen hjälper barnen varandra med att leta efter kläder och sätta på varandra reflexvästar.

Vi uppmuntrar barnen när de tröstar varandra och hämtar hjälp när något händer ute på gården eller om något barn behöver hjälp på toaletten och vi inte är där. 

Vi arbetar hela tiden med att vara glada goda förebilder som är vänliga och respektfulla mot varandra. 

Vi har gjort en kompis sol där varje barn har fått uttryckt på en stolstråle om hur man är en bra kompis. 

Vi läser " En liten kompis bok" det är tio böcker som handlar om Igelkott och kanin som får lära sig t.ex. Dela med sig, samarbeta, sprida glädje. på vilan. 

Barnen letar nu insekter varje dag och vi forskar om hur man tar hand om dem, i vilken miljö de vill ha och vad de vill ha för mat. Vi har ett " maskhotell" i hallen, gjort i glas så vi kan studera dem. 

Vi ska lära barnen att man inte kastar skräp ute i naturen och varför. Vi ska plocka upp skräp på väg till en lekpark och ta med lunch och göra en utedag tisdag den 30/ 5. 

 

 

Resultat - hur blev det?

Barnen visar mer respekt för varandra och hjälper varandra mera. De är mer rädda om vår närmiljö. De har blivit närmare kompisar och tycker numera att alla får vara med och leka. Barnen lyssnar mer på varandra.

Analys - använd fördjupande frågor som t.ex. Varför blev det som det blev? Hur gjorde vi? Vad behöver ändras till nästa gång?

Vi har hela tiden påmint barnen om hur man är en bra kompis, så pass att att ett barn tillslut kallade oss för " vänskaps -Babblare" men det har givit resultat. Vi har sjungit många kompis-sånger flera dagar i veckan så att barnen nu kan dem utantill. Vi har också tagit hjälp av föräldrarna, involverat dem i temat. De har fått komma med tips och idéer och pratat hemma om hur man är en bra kompis. Tillsammans har vi nått resultat. Det här är ett arbete som måste fortsätta hela tiden för att få en fungerande barngrupp. 

Kopplingar till läroplanen

  • öppenhet, respekt, solidaritet och ansvar,
    Lpfö98 Rev. 2016
  • respekt för allt levande och omsorg om sin närmiljö.
    Lpfö98 Rev. 2016
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: