Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Minoriteter - söka information, skriva förklarande texter och kombinera texten med bilder

Skapad 2017-05-05 12:51 i Viktoriaskolan Grundskolor
Grundskola 4 – 6 Svenska
Vi ska lära oss om några minoriteter och när vi gör det träna oss i att söka information, vara källkritiska, skriva förklarande texter med passande bilder.

Innehåll

Under v.18-19 kommer vi att arbeta med informationssök (på bibliotek, internet, i böcker och massmedia samt intervjuer). Vi kommer att träna på att välja i det vi hittar och vara källkritisk. Vi ska också skriva förklarande texter som vi kombinerar med bilder för att förstärka texten.

 

Matriser

Sv
söka information, skriva förklarande texter och kombinera texten med bilder

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
söka information
Jag kan tillsammans och med stöd av andra söka information om ett ämne på olika ställen (t.ex. bok, internet, massmedia).
Jag kan söka information om ett ämne på olika ställen (t.ex. bok, internet, massmedia) och fundera över om källan är tillförlitlig.
Jag kan söka information om ett ämne på olika ställen (t.ex. bok, internet, massmedia) och fundera över om källan är tillförlitlig och visa det genom att kunna reflektera och resonera kring källan.
skriva förklarande texter
Jag kan med stöd skriva enkla förklarande sammanställningar av det jag lärt om ämnet från olika ställen (t.ex. bok, internet, massmedia).
Jag kan självständigt skriva mina förklarande sammanställningar av det jag lärt om ämnet från olika ställen (t.ex. bok, internet, massmedia). I mina sammanställningar använder jag egna formuleringar och ämnesspecifika ord och begrepp.
Jag kan mycket självständigt skriva mina förklarande sammanställningar av det jag lärt om ämnet från olika ställen (t.ex. bok, internet, massmedia). I mina sammanställningar använder jag egna formuleringar och ämnesspecifika ord och begrepp. Utifrån respons från andra bearbetar jag min text så att den blir tydligare för andra att läsa och förstå.
kombinera texten med bild
Jag kan välja/skapa en bild till min text som stämmer överens med ämnet för min text.
Jag kan välja/skapa en bild till min text som förtydligar innehåll och budskap i min text.
Jag kan välja/skapa en bild till min text som mycket tydligt förtydligar och förstärker innehåll och budskap i min text.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: