Skolbanken – inspiration och utveckling från hela landet

Bildanalys med fokus på könsroller i reklam

Skapad 2017-05-07 00:13 i Öjersjö Brunn Partille
Bilder kan ha olika syften och berätta olika historier - på olika sätt. Vi lär oss i detta arbetsområde om hur man analyserar och tolkar bilder.
Grundskola 7 Bild
I vår vardag omges vi av mängder av bilder. Reklambilder är mycket vanliga och sänder ut olika signaler. Vi tittar närmare på hur kvinnor och män framställs i reklamen och skriver en bildanalys.

Innehåll

Vi omges ständigt av bilder som har till syfte att informera, övertala, underhålla och ge oss estetiska och känslomässiga upplevelser. Kunskaper om bilder och bildkommunikation är betydelsefulla för att kunna uttrycka egna åsikter och delta aktivt i samhällslivet.

Arbetsområdets syfte är att att du utvecklar kunskaper om hur bilder skapas och kan tolkas.

Vi jobbar med reklambilder och pratar om hur bilderna är utformade och vilka budskap de förmedlar samt 
använder ämnesspecifika begrepp för att tala om bilders utformning och budskap.  

Kunskapskrav som testas

För E
- Du kan tolka både historiska och samtida bilder och visuell kultur. I tolkningen för du enkla och till viss del underbyggda resonemang. Du gör kopplingar till egna erfarenheter, andra verk eller företeelser i världen. 

- Du kan beskriva olika verks uttryck, innehåll och funktion. Du gör detta på ett enkelt sätt och med viss användning av ämnesspecifika begrepp. 

För C
- Du kan tolka både historiska och samtida bilder och visuell kultur. I tolkningen för du utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang. Du gör kopplingar till egna erfarenheter, andra verk eller företeelser i världen.

- Du kan beskriva olika verks uttryck, innehåll och funktion. Du gör detta på ett utvecklat sätt och med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp.

För A
- Du kan tolka både historiska och samtida bilder och visuell kultur. I tolkningen för du välutvecklade och väl underbyggda resonemang. Du gör kopplingar till egna erfarenheter, andra verk eller företeelser i världen.

- Du kan beskriva olika verks uttryck, innehåll och funktion. Du gör detta på ett välutvecklat sätt och med god användning av ämnesspecifika begrepp.

Bedömning

Du bedöms på din bildanalys som går ut på att beskriva och tolka en reklambild med hjälp av ämnesspecifika begrepp.

 

Kopplingar till läroplanen

 • Syfte
 • analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.
  Bl
 • Centralt innehåll
 • Samtida konst- och dokumentärbilder samt konstverk och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer i Sverige, Europa och övriga världen. Hur bilderna och verken är utformade och vilka budskap de förmedlar.
  Bl  7-9
 • Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
  Bl  7-9
 • Kunskapskrav
 • Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
  Bl  E 9
 • Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett enkelt sätt med viss användning av ämnesspecifika begrepp.
  Bl  E 9
 • Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
  Bl  C 9
 • Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett utvecklat sätt med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp.
  Bl  C 9
 • Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
  Bl  A 9
 • Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett välutvecklat sätt med god användning av ämnesspecifika begrepp.
  Bl  A 9

Matriser

Bl
Bildanalys åk 8

Tolkning

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Tolka, resonera & koppla
Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då enkla och till viss del underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.
Eleven kan tolka såväl samtida som historiska bilder och visuell kultur och för då välutvecklade och väl underbyggda resonemang med kopplingar till egna erfarenheter, andra verk och företeelser i omvärlden.

Analys

Nivå 1
Nivå 2
Nivå 3
Beskriva
Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett enkelt sätt med viss användning av ämnesspecifika begrepp.
Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett utvecklat sätt med relativt god användning av ämnesspecifika begrepp.
Dessutom beskriver eleven bildernas och verkens uttryck, innehåll och funktion på ett välutvecklat sätt med god användning av ämnesspecifika begrepp.
Beröm eller ge feedback på det här materialet genom att skriva en kommentar här: