Skolbanken Logo
Skolbanken

Ämnen:

Geografi

·

Årskurs:

7

Åk 7 Geografi - Klimat, väder och klimatzoner

Öjersjö Brunn B F-4, Partille · Senast uppdaterad: 7 maj 2017

De flesta av oss är oftast intresserade av vädret eftersom det påverkar oss och det vi vill göra så mycket. Klimatet och vädret har betydelse för hur vi bor och för hur vi kan försörja oss i ett land. Vad är det då som gör att vädret blir som det blir och vad är skillnaden på väder och klimat? Varför har vi så regnigt och kallt väder medan de i södra Europa har värme och sol? Vi ska titta närmare vad som påverkar vårt väder och klimat och vad som kännetecknar olika klimatzoner på jorden. Vi ska också undersöka problemet med klimatförändringar och hur detta påverkar oss människor.

Syfte med arbetsområdet

Så här kommer vi att arbeta

Vi kommer till en början gå igenom hur klimat och väder fungerar. Det blir en del genomgånger men också flimer. Genom att förstå hur väder uppstår kommer du att förstå varför ett visst land har ett visst väder och ett visst klimat. Hur ser växtligheten ut? Vad odlar man? Hur påverkas människan av klimatet samt undersöka hur klimatförändringar kan påverka just det landet.

Bedömning och kunskapskrav

Centralt innehåll


Läroplanskopplingar

analysera hur naturens egna processer och människors verksamheter formar och förändrar livsmiljöer i olika delar av världen,

utforska och analysera samspel mellan människa, samhälle och natur i olika delar av världen,

söka information från olika källor och värdera dessa.

Jordens klimat- och vegetationszoner samt på vilka sätt klimatet påverkar människors levnadsvillkor.

Klimatförändringar, olika förklaringar till dessa och vilka konsekvenser förändringarna kan få för människan, samhället och miljön i olika delar av världen.

Sårbara platser och naturgivna risker och hot, till exempel översvämningar, torka och jordbävningar, och vilka konsekvenser det får för natur- och kulturlandskapet.

Hur man citerar och gör källhänvisningar, även vid användning av digitala medier.

Hur man sovrar i en stor informationsmängd och prövar källors tillförlitlighet med ett källkritiskt förhållningssätt.

Eleven har grundläggande kunskaper om samspelet mellan människa, samhälle och natur, och visar det genom att föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om orsaker till och konsekvenser av befolkningsfördelning, migration, klimat, vegetation och klimatförändringar i olika delar av världen.

Eleven kan även använda geografiska begrepp på ett i huvudsak fungerande sätt.

Eleven för enkla och till viss del underbyggda resonemang om klimatförändringar och olika förklaringar till dessa samt deras konsekvenser för människa, samhälle och miljö i olika delar av världen.

Matriser i planeringen
Klimat, väder och klimatzoner
Uppgifter

Innehåller inga uppgifter

Hjälp och support

Academy

FAQ

Ge oss feedback